Košice sa pre parkovanie dostali do exekúcie

Košice sú v exekúcii pre spor o parkovanie, ktorý sa ťahá roky. Zdá sa však, že mesto nie je ohrozené iba ekonomicky, črtá sa totiž vzbura mestských poslancov voči primátorovi.

10.07.2019 17:26 , aktualizované: 15.07.2019 09:23
Košice / parkovanie / Foto: ,
Voči mestu Košice sa 1. júla začalo exekučné konanie, súvisí so sporom s parkovacou firmou EEI.
debata (17)

O exekúcii rozhodol košický okresný súd a konanie sa začalo 1. júla. Exekútor vyzval mesto Košice, aby zaplatilo a zakázal mu nakladať s majetkom. Okrem toho mestu prikázal poskytovať súčinnosť pri prevádzkovaní verejných platených parkovísk a výbere parkovného so spoločnosťou" EEI .{target:_blan­k}":[tt_news:498123] podľa zmluvy z roku 2012.

Magistrát oficiálne reagoval, že podá návrh na zastavenie exekúcie a poukazuje pritom na Verejne záväzné nariadenie číslo 157, podľa ktorého je jediným prevádzkovateľom plateného parkovania mesto Košice a zmluva s parkovacou spoločnosťou je od roku 2012 neplatná. Mesto dodáva, že toto nariadenie dosiaľ nenapadla prokuratúra ani sa ním nezaoberá súd.

EEI však trvá na svojom, v stanovisku uvádza, že sa riadi platnou zmluvou a rozhodnutiami súdov. "Proces exekúcie rieši ignorovanie týchto rozhodnutí a platnej zmluvy s mestom Košice. Prioritnou snahou spoločnosti EEI je vysporiadanie a ukončenie vzťahov s mestom, pri dodržiavaní zákonných a právnych rámcov,“ uviedla parkovacia firma.

Mestský poslanec Henrich Burdiga je splnomocnencom primátora pre urovnanie vzťahov s EEI. Hovorí, že parkovacia spoločnosť iba využíva svoje zákonné možnosti. „Očakávať, že to pôjde ľahko, by bolo naivné. Verím však, že dospejeme k urovnaniu,“ dodáva.

Podľa ďalšieho poslanca Ladislava Lörinca situácia stigmatizuje mesto i Košičanov už roky. „Je potrebné vzťahy vysporiadať, kauzu ukončiť a priniesť pre Košičanov jednu zrozumiteľnú parkovaciu politiku v réžii mesta," mieni.

O provokácii primátora a viceprimátora však hovorí poslanec Miroslav Špak. „Nerozumiem ich provokáciám, konštruktívne postupuje len EEI,“ hnevá sa Špak s tým, že prví muži mesta nepočúvajú slová o vyjednávaní s parkovacou spoločnosťou.

Najväčší kritik súčasného vedenia, poslanec Michal Djordjevič, uviedol, že Košice majú na krku exekúciu, ktorú zaplatia všetci Košičania. „Chyba za chybou, pohroma za pohromou. Namiesto akvaparku a električiek na Ťahanovce máme v meste chaos, dvíhanie cestovného a vidinu neistej budúcnosti nášho mesta,“ hovorí nahnevane Djordjevič.

Exekúcia môže pre Košice znamenať podľa odborníka na samosprávu Michala Kaliňáka zo Združenia miest a obcí Slovenska viaceré problémy. „Hrozba nie je len nečerpanie eurofondov, ale aj odliv peňazí z rozpočtu či zastavenie plánovaných investičných aktivít. Okrem toho signál exekúcie bude vnímaný aj vo vzťahu k bankám ako určité riziko ekonomickej stability mesta,“ objasňuje Kaliňák.

Už istý čas mesto i parkovacia spoločnosť pripravujú memorandum o spoločnom postupe. Vlani mestskí poslanci prijali nariadenie, podľa ktorého výhradným prevádzkovateľom parkovaniceho systému v Košiciach budú od 1. januára tohto roku Košice. V meste však nastal chaos a vodiči za parkovanie platili aj mestu, aj súkromnej firme. A zdá sa, že chaos sa tak rýchlo neskončí.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #exekučné konanie