Po bitke futbalových chuligánov v centre Bratislavy skončilo v putách vyše 100 ľudí

Na Ventúrskej ulici v bratislavskom Starom Meste sa v stredu v noci strhla hromadná bitka. Podľa polície išlo o náhodný stret medzi poľskými a bulharskými futbalovými fanúšikmi. Polícia po zákroku zadržala 107 ľudí, nikoho zatiaľ neobvinila.

10.07.2019 22:00 , aktualizované: 11.07.2019 14:30
debata (235)

„Časť ulice je zdemolovaná, miesto je opáskované, sú tu policajní ťažkoodenci aj so psami,“ priblížil v stredu v noci Bratislavčan, ktorý bol priamo na mieste. Na ulici zasahovali okrem polície aj hasiči a záchranári. „Viacero ľudí je zranených,“ doplnil svedok udalosti. Futbaloví hooligans mali údajne aj pyrotechniku a dymovnice a schovávali sa v miestnych baroch.

Polícia informovala, že po stredajšej (10. 7.) bitke na Ventúrskej ulici zadržala a zaistila 107 osôb. Z toho 51 Bulharov, 41 Poliakov a 15 Holanďanov. Zranilo sa podľa nej 17 osôb z táborov fanúšikov.

Záchranári uviedli, že deväť mužov odviezli do nemocnice, ďalších ošetrili na mieste. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská potvrdila, že prijali osem cudzincov. Žiadneho z nich však po ošetrení nebolo potrebné hospitalizovať.

VIDEO: Fanúšikovia po sebe hádzali stoličky, zdroj: zomri.online

Prokuratúra zatiaľ obvinenia po hromadnej bitke neeviduje

Bratislavská krajská prokuratúra zatiaľ neeviduje žiadne obvinenia v prípade hromadnej bitky zahraničných futbalových fanúšikov v Bratislave. Polícia pôvodne informovala o obvinení 56 osôb, neskôr informáciu korigovala na zadržaných z výtržníctva.

„V súčasnosti sú vo veci vykonávané vyšetrovacie úkony, doposiaľ nebolo vznesené obvinenie žiadnej zo zadržaných osôb, preto doposiaľ nemohol byť podaný návrh na vzatie do väzby akéhokoľvek obvineného,“ povedal prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave Oliver Janíček. „Vzhľadom na prebiehajúce prvotné procesné úkony sa bližšie k danej veci aktuálne vyjadrovať nebudeme,“ doplnil prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP) Matej Izakovič.

Vallo: Centrum mesta je už po bitke upratané

Centrum mesta je po bitke zahraničných futbalových fanúšikov upratané. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že mestské údržbárske čaty pracovali celú noc, aby odstraňovanie škôd a neporiadku zvládli čo najskôr.

„Aj keď v meste to už ráno vyzeralo, že sa nič nestalo, tak sa stalo. Ľudská hlúposť a agresivita znovu ukázala, čoho je schopná,“ dodal primátor. Správanie fanúšikov odsúdila aj ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). „Odsudzujem takéto správanie, ktoré nemá so športom nič spoločné a som toho názoru, že nemá ani miesto v civilizovanej spoločnosti,“ napísala na sociálnej sieti.

„Zo strany štátnej polície sme pred samotným incidentom neboli požiadaní o súčinnosť. Polícia pracuje aj s operatívnymi informáciami a situáciu vyhodnotili inak. Registrujeme, že bitka nesúvisela priamo s večerným zápasom Ligy majstrov na Tehelnom poli a viedli ju ultras z miest, ktorých mužstvá v Bratislave nehrali. Mestská polícia nedisponuje spravodajskými informáciami a ani nie je disponovaná na zásah pri takomto rozsahu výtržnosti. Okamžite po incidente poskytla štátnej polícii maximálnu súčinnosť. Boli posilnené hliadky o 9 policajtov a 2 psy. Ich úlohou bolo najmä spolupôsobiť pri ochrane verejného poriadku, zabezpečovať miesto činu a pomáhať pri eskortách zadržaných osôb. Rovnako dala štátnej polícii k dispozícii aj kamerové záznamy z centra mesta,“ uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

„Prioritou mesta po takomto incidente je hlavne odstrániť následky, a na tom sme celú noc robili. Okamžite ako sme sa dozvedeli o incidente, boli na miesto vyslaní naši pracovníci, vrátane havarijnej čaty. Hneď ako polícia umožnila vstup do priestoru, sme začali s čistením. Ráno okolo šiestej bola komunikácia ešte umytá vodou a ručne dočistená od jemného skla a škvŕn. Práce boli ukončené okolo siedmej ráno. Po celú noc a ráno ich zabezpečovala 4-členná havarijná čata a 5 ďalších pomocných pracovníkov,“ doplnil Bubla.

Poslanec Národnej rady SR Gábor Grendel (OĽaNO) ministerku vnútra a riaditeľa SIS požiadal o informácie o aktivite SIS pred incidentom a postupe polície počas neho. „Bez odpovedí na tieto otázky nebudem vynášať súdy nad nikým,“ povedal.

Polícia SR k situácii poskytla stanovisko vo štvrtok skoro ráno. Ako informovala, počas stredy boli bratislavskí policajti velení do bezpečnostného opatrenia na zabezpečenie futbalového zápasu medzi mužstvami ŠK Slovan a čiernohorským klubom FC Sutjeska Nikšić. Priebeh tohto zápasu sa zaobišiel bez narušenia verejného poriadku napriek tomu, že podľa operatívnych informácií polície sa na tomto zápase mali zúčastniť rizikoví fanúšikovia poľských mužstiev a Ajaxu Amsterdam s cieľom narušiť verejný poriadok a vyvolať konflikt s fanúšikmi Slovana Bratislava, uvádza polícia na sociálnej sieti. Tí sa mali vo štvrtok (11.7.) zúčastniť na futbalovom zápase v Dunajskej Strede s mužstvom Cracovia Krakow.

Na základe uvedených informácií polícia prijala zvýšené bezpečnostné opatrenia aj v širšom okolí futbalového štadióna v Bratislave ako aj v centre mesta. Taktiež bolo zistené, že v uliciach hlavného mesta boli v stredu prítomní aj zahraniční fanúšikovia Levski Sofia z Bulharska, ktorí sa mali vo štvrtok zúčastniť na futbalovom zápase v Ružomberku.

Polícia zadržala výtržníkov
Polícia zadržala výtržníkov
+8Na snímke uzavretá ulica v Starom Meste v...

Aj napriek tomu, že polícia bola pripravená na možnosť narušenia verejného poriadku medzi fanúšikmi Slovana Bratislava a fanúšikmi poľských mužstiev, došlo na Ventúrskej ulici k náhodnému stretu medzi poľskými a bulharskými fanúšikmi, ktorý v momente prerástol do narušenia verejného poriadku. Reakcia zo strany policajtov bola údajne rýchla a profesionálne zvládnutá. Viac ako 100 zasahujúcich policajtov, ktorí boli velení do zvýšeného výkonu služby mimo bezpečnostného opatrenia na štadióne, urobilo všetko preto, aby bol verejný poriadok čo možno v najkratšom čase obnovený, dodala polícia.

Bratislavský primátor Vallo označil ešte v stredu večer výtržnosti za hrubý prejav neúcty voči mestu. „Nikdy nepochopím ľudí, ktorí spájajú šport, zábavu alebo relax s násilím a ničením všetkého, čo im príde do cesty. Nikdy. Nechcem špekulovať, či niekto podcenil situáciu alebo ako sa takto mohla vymknúť kontrole. Ja nateraz vyjadrujem hlavne ľútosť nad zničeným majetkom a dúfam, že neprišlo k ujme na zdraví nevinných ľudí, ktorí si nič netušiac prišli užiť do mesta príjemný letný večer,“ reagoval Vallo.

Situáciu spolu so zástupcami mestskej časti Staré Mesto preverovali priamo na mieste bitky. „V spolupráci so Starým Mestom tiež zabezpečujeme upratovanie, monitorovanie škôd a odstránenie následkov tejto bitky,“ doplnil Vallo.

VIDEO: Autentické zábery z bitky fanúšikov, zdroj: zomri.online

© Autorské práva vyhradené

235 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #bitka #futbaloví fanúšikovia