Ľudia sa z obáv pred šialencami utekali skryť do podnikov, niektorí aj bosí

O tom, či bitka zahraničných futbalových výtržníkov v stredu v centre Bratislavy skutočne vznikla náhodou, existujú pochybnosti. Nie je vylúčené, že išlo o vopred naplánovaný konflikt.

11.07.2019 17:33 , aktualizované: 18:14
debata (12)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda autentické výpovede pracovníkov reštaurácií a holandského turistu, ktorí zažili bitku chuligánov v centre Bratislavy.

Video

„Na Slovensko neprídeme v mieri! Bude to deň plný zábavy,“ citoval 7. júla web hoolingans.cz lídra fanúšikov Levski Sofia. Podľa svedkov však boli práve bulharskí fanúšikovia napadnutí poľskými a holandskými chuligánmi.

Polícia zadržala výtržníkov
Polícia zadržala výtržníkov
+8Na snímke uzavretá ulica v Starom Meste v...

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného aj keď polícia o možnosti konfliktu vopred vie, takýmto nepripraveným výtržnostiam sa zvyčajne predísť nedá. „Jedna vec je strážiť miesta, kde môže dôjsť ku konfliktom – na štadiónoch, pred nimi a v okolí, kde môže po nespokojnosti s výsledkom dôjsť k násilnostiam, ale nemôžu ich krok za krokom sledovať po celom meste, keď idú na pivo. To je už nad ľudské sily," podčiarkol Žitný, ktorý by policajtom túto situáciu nevyčítal. "Policajti pri takýchto rizikových zápasoch zvyknú ultras fanúšikom vytvoriť koridor. Odsledovať ich na hraničných priechodoch či železničných staniciach. Výtržníctvu však predísť vždy nemožno, lebo pokiaľ sa nič nestane, nie je zákonný dôvod zasahovať. Polícia nemôže niekomu brániť vo voľnom pohybe, ak nič neurobil,“ zdôraznil analytik.

VIDEO: Pozrite si autentické zábery z bitky. Zdroj: zomri.online

Video

Svedkyne incidentu, ktoré oslovil denník Pravda, však majú pocit, že zásah polície prišiel neskoro. „Bolo to už po dlhšom intervale. Asi 15 minút tu všetko lietalo a až potom tu nabehli kukláči a pochytali ich. Mohli prísť skôr,“ myslí si čašníčka Klára. "Polícia hlavne prišla, keď sa už všetko skončilo. Zakročili super, ale podľa mňa trochu neskoro. Po bitke zostalo všetko rozbité, kopa skla ležala na zemi. Upratovali sme asi do dvanástej,“ dodala čašníčka Barbora.

Hovorca Bratislavy Peter Bubla uviedol, že pred incidentom ich štátna polícia nepožiadala o pomoc. „Registrujeme, že bitka nesúvisela priamo s večerným zápasom Ligy majstrov na Tehelnom poli a viedli ju ultras z miest, ktorých mužstvá v Bratislave nehrali. Mestská polícia nedisponuje spravodajskými informáciami a ani nie je disponovaná na zásah pri takomto rozsahu výtržnosti. Okamžite po incidente poskytla štátnej polícii maximálnu súčinnosť,“ povedal Bubla. Mesto dalo štátnej polícii kamerové záznamy z centra mesta. Na mieste pomáhali hasiči.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #bitka fanúšikov