Po vyše 77 hodinách sa hasičom podarilo zlikvidovať veľký lesný požiar

Po viac ako 77 hodinách sa hasičom podarilo zlikvidovať rozsiahly lesný požiar na kopci Veľký Gápeľ v katastri nízkotatranskej obce Bystrá v okrese Brezno. Hasiči miesto odovzdali pracovníkom Lesov SR, ktorí budú požiarisko monitorovať ešte niekoľko dní. TASR o tom vo štvrtok večer informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

11.07.2019 19:58
požiar, likvidácia Foto:
Požiar je úspešne zlikvidovaný
debata

„Na mieste zostáva hadicové vedenie, ktoré bude možné v prípade opätovného rozhorenia požiaru okamžite použiť. Všetci zasahujúci príslušníci HaZZ postupne odchádzajú na svoje základne,“ uviedla Farkasová.

rozsiahlemu lesnému požiaru v pásme nad kosodrevinou došlo v pondelok (8. 7.) popoludní. V stredu (10. 7.) po 11.00 h sa ho hasičom podarilo lokalizovať. Vo štvrtok ešte hasili skryté ohniská. Práce boli náročné, horelo v nedostupnom teréne a príslušníci HaZZ pri likvidácii požiaru museli bojovať celé dni aj s 300-metrovým prevýšením. Na uhasení sa podieľala viac ako sto profesionálnych a dobrovoľných hasičov, zamestnanci Lesov SR a výdatne pomohli vrtuľníky Letky Ministerstva vnútra SR a Letky Ministerstva obrany SR, ktoré oheň hasili zo vzduchu.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #bystrá