Východ Slovenska zasiahlo slabé zemetrasenie

Na viacerých miestach východného Slovenska sa v sobotu v popoludňajších hodinách triasla zem. Krátko po 14:00 hod. mohli obyvatelia vo viacerých východoslovenských obciach a mestách cítiť otrasy, ktoré podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra mohli dosiahnuť magnitúdu o sile 3,2. Epicentrum zemetrasenia bolo zrejme pri obci Kamienka, neďaleko mesta Stará Ľubovňa.

13.07.2019 18:44 , aktualizované: 19:18
debata (6)

Správu priniesol portál tvnoviny.sk. Ako ďalej informoval portál, žiadne škody v okolí neboli hlásené, no otrasy zeme ľudí poriadne vystrašili.

„Lokálne magnitúdo bolo predbežne určené na 3,2. Zemetrasenie bolo pozorované aj obyvateľmi okolitých obcí,“ informoval o tom Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) na webstránke www.seismology.sk.

Vo facebookovej skupine stara.sk, ktorá združuje obyvateľov Starej Ľubovne a okolia, sa okamžite objavilo množstvo správ.

„V Nižných Ružbachoch sme boli opretí o betónový plot a celý zavibroval a aj plechy na strechách," napísal Ján. „Trošku nás potriaslo, aj dunivý zvuk bolo počuť," pridal sa Vlado.

„Celý dom sa nám otriasal," opísal Matúš. „Ľudia neviete čo to bolo? Či zemetrasenie? Normálne som si myslela, že nám padá dom. Doma sa nám poposúvali a popadali veci. Ľudia povychádzali na ulicu. Nenormálny strach. Dajte vedieť či to bolo aj u vás“, opísala situáciu Monika.

Prednosta Mestského úradu v Starej Ľubovni Aleš Solár potvrdil, že v meste bolo cítiť na chvíľu mierne zachvenie. „Nebolo to nič výraznejšie, volal som aj na mestskú políciu, ale nemali nič hlásené,“ povedal.

Aj v Litmanovej podľa starostky Nataše Hlinkovej zaznamenali niektorí obyvatelia jemné otrasy. „Ja som nič necítila, ale dcéra vravela, že mala pocit, že sa nám jemne trasie dom. Pôvodne si myslela, že ide nejaký traktor na kopci nad nami, ale keď videla správy o zemetrasení, tak zistila, o čo išlo,“ povedala.

Zemetrasenie cítili ľudia v Kamienke, Hniezdnom, Plavnici, Vyšných a Nižných Ružbachoch, Podolínci, Litmanovej, Novej i Starej Ľubovni, Kolačkove, Forbasoch, Holumnici, Jakubanoch, Chmeľnici či Šambrone.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Východné Slovensko