Ďalšia brutálna bitka pubertiakov, nakrúcali si ju na mobil

Chlapec leží na chodníku a druhý ho bije päsťami. Okolostojaci si bitku nakrúcajú na mobil a povzbudzujú. Útok sa končí kopancom, chlapec na zemi sa má volať Erik.

14.07.2019 11:00
debata (32)
VIDEO: Autentický záznam bitky z Krompách
Video

„Polícia vedie vyšetrovanie pre trestný čin výtržníctva. Vykonávajú sa potrebné procesné úkony a zhromažďujú dôkazy. Všetci aktéri, respektíve podozrivé osoby, boli stotožnené. V danej trestnej veci poškodenou stranou je maloletá osoba, podozrivou je osoba mladistvá,“ okomentovala videozáznam Jana Mésarová, košická krajská policajná hovorkyňa.

Potvrdila, že k vypátraniu účastníkov brutálneho útoku pomohol aj kamerový systém pilotného projektu v meste Krompachy. „K objasneniu udalosti prioritne napomáha autentický videozáznam priamo z miesta činu, ktorým polícia disponuje a tvorí súčasť trestného spisu,“ doplnila Mésarová.

Bitka bola aj v Kluknave

Niekoľko dní pred týmto incidentom došlo k bitke v susednej Kluknave. Tam na detskom ihrisku uprostred obce sa mali biť prázdninujúci žiaci základnej školy. Útočníci mali byť dvaja a obeť dobili tak, že skončila v nemocnici.

Okrem pästného súboja totiž mali chlapci skákať aj po hlave školáka. Každá zo strán má svoju verziu, ako k útoku došlo. Polícia sa zaoberá aj týmto prípadom, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za ublíženie na zdraví v štádiu pokusu ťažkej ujmy a za výtržníctvo.

V Košiciach sa bili dievčatá

Bitka nie je cudzia ani dievčatám. Video s brutálnym útokom v Košiciach sa na internete objavili začiatkom januára. Obe aktérky na seba útočili päsťami a fackami. Jedna z nich spadla na zem, kde pristúpilo tretie dievča a surovo ju kopalo do chrbta.

Popritom bolo počuť skandovanie publika, ktoré radilo, ako sa majú biť. Zápas mal byť organizovaný a všetko si mladí ľudia nahrávali na mobilné telefóny.

Obeťou môže byť ktokoľvek?

Podľa detskej psychologičky Viery Podrackej z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Košiciach je agresivita u ľudí v živote prítomná, treba ju však vedieť regulovať a spracovať.

„V Košiciach išlo o tzv. férovku, teda jedna proti jednej a pred publikom. V Krompachoch ide priamo o násilie, o demonštráciu sily a moci. Môže ísť buď o pomstu, šikanu alebo niekedy aj ako adrenalínový šport, predvádzanie sa, čiže obeťou môže byť ktokoľvek. A svoju prevahu, moc, silu potrebujú prezentovať aj na sociálnej sieti,“ konštatovala Podracká.

V Krompachoch aj v Košiciach si priebeh zápasu nahrávali prítomní na mobilné telefóny. Podracká uviedla, že kresba, fotografia, film, zvlášť dokumentárny, vznikli priamo ako reakcia na potrebu človeka si zaznamenávať veci, udalosti, ktoré sú späté s určitými emóciami.

„V tomto prípade, keď som člen skupiny, ktorá bije, ide o pocit radosti z víťazstva, vlastnej sily, šikovnosti, moci, ktorá je opojná. Pokiaľ nie sme priami aktéri, a to nahrávame, ide už len o náš vlastný komentár k veci, a to buď nadšenie z boja, niekoho víťazstva alebo naopak hnev, smútok, strach, zhnusenie z toho, čo sa deje a môže stať,“ dodala Podracká.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #bitka #tínedžeri #Krompachy #násilie v uliciach