Záhorie straší medveď, Bratislavu leopard

Ročná leopardia slečna spôsobila poplach v bratislavskej zoologickej záhrade. Zakliesnila sa vo výbehu a návštevníkov zoo museli evakuovať. Po Záhorí sa zasa túlajú dva až tri medvede, pri Prievaloch varujú pred medvedicou s mladými.

16.07.2019 17:15
leopard, Eliya, zoo, bratislava Foto:
Leopardica Eliya z bratislavskej zoo.
debata (21)

Leopardica Eliya sa narodila v bratislavskej zoo, v sobotu 13. júla oslávila prvé narodeniny. V pondelok popoludní sa jej podarilo zakliesniť medzi vrchnou sieťou výbehu a stromom, ktorý je tam umiestnený. „Snažíme sa, aby výbehy čo najviac pripomínali prirodzené prostredie, vo výbehu leoparda cejlónskeho sa nachádza strom, ktorý slúži na tienenie. Našej zvedavej mladej samici sa podarilo prekonať zábrany umiestnené na strome a zakliesnila sa,“ vysvetľuje Alexandra Podgórska zo zoo.

Išlo o mimoriadnu situáciu a podľa vnútorných smerníc a predpisov museli záhradu evakuovať. Situáciu vo výbehu kontroloval veterinár a ošetrovatelia, Eliya sa však sama vyslobodila a po kmeni zliezla na zem. „Nedošlo k žiadnej ujme na zdraví ani zvieraťa, ani ľudí,“ dodáva Podgórska.

V ZOO Bratislava žijú leopardy cejlónske od apríla roku 2006, keď obnovili ich chov po 13 rokoch. Leopardy sú samotárske zvieratá, vo voľnej prírode sa samec so samicou stretávajú iba v období párenia. „Také isté podmienky nasledujeme aj v našej zoo a chováme ich oddelene. Eliya je vo výbehu s matkou Nimali a otec Wanja je oddelený. Vo vonkajšej expozícii sa vždy striedajú,“ objasňuje Podgórska.

Leopardica Eliya z bratislavskej zoo. Foto: Zoo Bratislava
leopard, Eilyia, bratislava, zoo Leopardica Eliya z bratislavskej zoo.

Na pohľad milé zviera pochádza z tropických lesov Srí Lanky, s obľubou loví drobné živočíchy, malé a stredné kopytníky, opice či nelietavé vtáky. Dorastá do dĺžky 167 cm, chvost môže merať takmer meter, váži od 30 do 80 kilogramov.

Len kúsok od hlavného mesta, po Záhorí, sa začali túlať medvede. Na sociálnej sieti pred slovenskými šelmami varuje polícia aj ochranári. Chránená krajinná oblasť (CHKO) Malé Karpaty na svojej stránke uvádza, že v regióne sa môžu pohybovať dva až tri jedince vo veku približne dva až štyri roky. Trnavská polícia však vydala upozornenie, že pri obci Prievaly bol zaznamenaný výskyt medvedice s mladými medvieďatami. Vyzýva na opatrnosť pri potulkách lesom a nepribližovaniu sa k zvieratám.

CHKO Malé Karpaty však upokojuje, že doteraz neboli hlásené žiadne problémy s prítomnosťou medveďov, ani škody na hospodárskych zvieratách, stromoch či inom majetku. Odporúčajú, aby ľudia nevchádzali bezdôvodne do neprehľadného terénu, nepúšťali tam ani psov, upozornili na seba hlasnejším hovorom alebo spevom. Tieto zásady by sa mali dodržiavať aj pre možné strety s diviakmi.

Máte natočené zaujímavé zábery? Chcete sa s nimi podeliť s ostatnými čitateľmi? Pošlite nám ich prostredníctvom Facebooku do redakcie!

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Záhorie #medveď #ZOO Bratislava #leopard