Hygienici vydali zákaz kúpania na Zelenej vode v Rimavskej Sobote

Hygienici vydali zákaz kúpania na Zelenej vode - Kurinec v Rimavskej Sobote. Regionálne úrady verejného zdravotníctva pokračovali v kontrolách pripravenosti a odberoch vzoriek na kúpaliskách.

19.07.2019 14:25
Zelená voda, kúpanie, jazero, leto, rekreanti,... Foto: ,
Archívna snímka.
debata

Taktiež pokračovali v monitorovaní kvality vody v prírodných kúpaliskách a na prírodných vodných plochách, ktoré majú neorganizovanú rekreáciu a nemajú prevádzkovateľa. Požiadavkám na kvalitu vody nevyhoveli vodné plochy VN Duchonka, Bagroviska Čierna Voda, Tona Šurany a Ružín – prítoky. Naopak vyhovujúca kvalita vody na kúpanie je v prírodných kúpaliskách Zlaté Piesky, Kuchajda, Slnečné jazerá, Kunovská priehrada v Sobotišti, Liptovská Mara, Teplý vrch, Ružiná pri obci Divín, Plážové kúpalisko – jazero v Banskej Bystrici, Veľká Domaša – Tíšava, Delňa, Zemplínska Šírava a Vinianske jazero, informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Povolenie na prevádzku malo na konci 29. týždňa 206 umelých kúpalísk a 569 bazénov. Ich návštevnosť sa pre chladnejšie počasie znížila. Mikrobiologické ukazovatele kvality vody prekročili bazény na kúpaliskách Wellness centrum Patince, Retro Thermal Diakovce, Aquaruthenia Svidník, letné kúpalisko Lučenec, kúpalisko Remata v Handlovej, Vyšné Ružbachy a kúpalisko „Izabela“ vo Vyšných Ružbachoch. Laboratórne výsledky odberu vody na Kúpalisku Bretka (okres Rožnňva) preukázali v neplaveckom bazéne prekročenie medzných hodnôt fyzikálno-chemických ukazovateľov. Zníženú hodnotu reakcie vody zistili v dopadovom bazéne letného kúpaliska v Nitre. Kúpaliskám nariadili urobiť nápravné opatrenia a hygienici na nich vykonajú opakovaný odber vzoriek vody.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku sú na webovej stránke ÚVZ SR www.uvzsr.sk a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zelená voda #zákaz kúpania