VIDEO: Celé Slovensko je na trhoch na Spiši

Košice, Prešov, Kežmarok, ale aj Bratislava či Žilina. To sú mestá, z ktorých sa prišli ľudia pozrieť na 64. ročník Spišského trhu. Tradícia trhu na Spiši sa začala už v 50. rokoch minulého storočia. Odvtedy sa však trh zmenil a namiesto zásobovania obyvateľov teraz slúži najmä na zábavu.

20.07.2019 11:00
debata (24)

VIDEO: Najväčší slovenský jarmok každý rok privíta takmer stotisíc návštevníkov z celého Slovenska. Ako to na 64. ročníku Spišského trhu vyzerá? Pozrite si video TV Pravda.

Video

Celé mesto je počas štyroch trhových dní od rána do večera plné hudby, jedla a zábavy. Tento rok na námestí nájdeme zhruba päťsto stánkarov. Samozrejmosťou sú stánky s občerstvením, oblečením, medovníkmi či rôznymi „vychytávkami“. Tohtoročnou novinkou je zákaz používania jednorazových plastových obalov. Pečené koleno či klobásky tak dostanete na tácke vyrobenej z biodegradova­teľných kompostovateľných plastov. Atmosféru dotvárajú kolotoče, ktorých je na trhu naozaj požehnane, a milovníci adrenalínu si určite prídu na svoje.

Denník Pravda oslovil viacerých návštevníkov trhu s otázkou, odkiaľ prišli. Medzi trhovníkmi prevládali domáci a obyvatelia okolitých miest, no našli sa aj viacerí obyvatelia Košíc, Žiliny či Bratislavy. "Prišiel som sem na odporúčanie kamarátov. Som tu prvýkrát, no môžem jednoznačne povedať, že o rok prídem znova,“ povedal pre Pravdu Filip, ktorý prišiel na Spišský trh z Bratislavy.

Páči sa tu aj Katke z Košíc, ktorá na trh prišla s rodinou. "Na Spišské trhy chodíme každý rok. Dobre sa najeme, popozeráme stánky a kolotoče a ideme naspäť domov,“ povedala. Denník Pravda zaujímalo aj to, ako trh vnímajú domáci. "Mne sa to páči, konečne mesto na pár dní ožije. Každý deň sa idem aspoň dvakrát prejsť na námestie a popozerať stánky, aj keď si nikdy nič nekúpim,“ priznáva s úsmevom pani Valéria, obyvateľka Spišskej Novej Vsi. Jedným dychom však dodáva, že ide hlavne o tú nezameniteľnú atmosféru, ktorá ju vždy donúti ísť sa na trhy pozrieť.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #trhy #Spišská Nová Ves