Vojenská paráda uzavrie hlavný ťah cez Banskú Bystricu

Banskobystrickí šoféri sa počas 75. výročia osláv SNP, ktorých súčasťou bude aj veľkolepá vojenská prehliadka, musia obrniť trpezlivosťou. Hlavný ťah mestom, v blízkosti centra, pre chystanú parádu uzavrú. Prednosť dostane armáda so svojou technikou.

21.07.2019 10:00
banská bystrica, múzeum SNP Foto: ,
Múzeum SNP a jeho areál patria k najnavštevovanejším miestam v Banskej Bystrici.
debata (39)

Obísť tento úsek pomôžu alternatívne trasy. Dopravný analytik Marek Modranský miestnym vodičom odporúča, aby svoje autá v tom období radšej nechali doma. V takom krátkom čase sa to podľa neho dá vydržať.

Štadlerovým nábrežím, ktoré v meste pod Urpínom vedie popri Hrone, bude popoludní 29. augusta, v úseku na úrovni od obchodného centra Európa až po hlavnú železničnú stanicu, pochodovať 1 500 vojakov. Prejdú tadiaľ tiež tanky, bojové vozidlá, kanónové húfnice a raketomety. Vo vzduchu budú môcť ľudia v rámci prehliadky pozorovať lietadlá MiG – 29, spartan, vrtuľníky Mi – 17 a Black Hawk. Dokopy pôjde o dvesto kusov techniky, z toho pätnásť leteckej.

Niektorí ľudia majú z takéhoto náporu v meste obavu, no ministerstvo obrany tvrdí, že ich cieľom je minimalizovať akékoľvek dosahy na obyvateľov Banskej Bystrice a jej okolia. Profesionálni vojaci s technikou budú preto nacvičovať vo svojich priestoroch na letisku Sliač a vo výcvikovom centre Lešť.

„Dopravné obmedzenia sa sústredia len na čas generálneho nácviku 27. augusta od 19. hodiny a na samotnú slávnostnú vojenskú prehliadku 29. augusta. O konkrétnych obmedzeniach budeme včas informovať,“ reagovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková. Ak generálku nestihnú do polnoci, uzávera bude dlhšia. Po nácviku sa technika podľa Capákovej vráti na základňu Sliač, po samotnej prehliadke do útvarov.

„Po slávnostnej prehliadke (29.8.) sa časť kolesovej techniky presunie na Sliač, časť do domovských útvarov a pásová technika na železničnú stanicu v Banskej Bystrici. Odtiaľ sa železničným prevozom vráti späť do útvarov,“ doplnila Capáková.

Obmedzenia a obchádzkové trasy budú podľa banskobystrickej policajnej hovorkyne Márie Faltániovej definitívne potvrdené na budúci týždeň. „Ich čas a komplexný plán ešte nie je jednoznačne odsúhlasený dotknutými stranami, preto ho zatiaľ nie je možné zverejniť,“ povedala Faltániová. „S organizátormi osláv intenzívne rokujeme aj o otázkach bezpečnostných opatrení,“ dodala.

Dopravný analytik Marek Modranský pripomenul, že promenáda vojenskej techniky sa uskutoční na nábreží Hrona, konkrétne na ceste 1/66, ktorá je jednou z najfrekvento­vanejších v rámci mesta. „Tento úsek sa z premávky bude musieť vynechať, takže pôjde o citeľnú zmenu pre domácich aj návštevníkov. Ovplyvní to individuálnu aj verejnú dopravu, riadená bude v alternatívnych trasách,“ povedal Modranský. Podľa neho však ide o ojedinelú udalosť, ktorú treba rešpektovať a prispôsobiť sa jej.

Analytik odporúča vyhnúť sa smeru do mestskej časti Uhlisko nachádzajúcej sa na úrovni Štadlerovho nábrežia na opačnej strane Hrona. Zariadiť sa podľa toho budú musieť aj tí, ktorí v tejto zóne bývajú. Počas uzávery Modranský radí používať obchvat smerom z rýchlostnej cesty R1 na Donovaly či Slovenskú Ľupču, prípadne cesty od Huštáku, teda úseku v blízkosti obchodných centier Point a Európa, až po Strieborné námestie, kde sa v minulosti nachádzala textilná továreň Slovenka. „Dotknutému úseku by sa vodiči mali úplne vyhnúť. Vzhľadom na to, že nejde o týždňovú udalosť, ale len o uzávierku na dva dni, dá sa to akceptovať a Banskobystričania sa podľa toho budú vedieť zariadiť,“ myslí si.

Miestni počas tých dvoch dní by mali využiť bicykel alebo ísť pešo. „Autá nech radšej nechajú doma. Tým, že sa uzatvoria aj niektoré súbežné ulice, napríklad v okolí Múzea SNP, mali by problém aj s parkovaním,“ uzavrel Modranský.

Na opravu chodníkov a cesty prispela vláda

V meste pod Urpínom už začali s opravami v centre mesta. Peniaze na to vyčlenila vláda z dôvodu prípravy a konania celoštátnych osláv 75. výročia Slovenského národného povstania. Podľa Dominiky Smoleňovej z Kancelárie primátora Banskej Bystrice opravy cesty a chodníkov bude do polovice augusta realizovať víťazný uchádzač verejného obstarávania – spoločnosť Strabag v celkovej sume 186-tisíc eur.

Múzeum SNP a jeho areál patria k najnavštevo­vanejším miestam v Banskej Bystrici, vysoká účasť sa predpokladá aj počas osláv 75. výročia SNP 29. augusta. Samospráva preto začala vynovovať časť komunikácie Kapitulská v úseku od Sociálnej poisťovne po vjazd na parkovisko na Štefánikovom nábreží. Úpravou prejdú aj niektoré chodníky v Parku pod Pamätníkom SNP. "Táto časť mesta je obľúbená relaxačná zóna obyvateľov a návštevníkov mesta a nové chodníky ešte viac skrášlia a dotvoria vzhľad prostredia,“ povedal primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko s tým, že opravy budú financované z vládnej dotácie.

Pre stavebné práce sa na niekoľko týždňov zníži komfort v dostupnosti a užívaní oddychovej zóny pod Pamätníkom SNP. Vážnejšie dopravné obmedzenia tam budú len počas víkendu 27. a 28. júla, vtedy sa na Kapitulskej bude klásť nový asfalt

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné obmedzenia #Banská Bystrica #vojenská prehliadka #75. výročie SNP