Stred a východ Slovenska zasiahli silné búrky

Následky silných lokálnych búrok, ktoré sa v nedeľu popoludní prehnali viacerými lokalitami Žilinského kraja, aktuálne odstraňujú desiatky hasičov. Podľa žilinského krajského riaditeľa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Jaroslava Kapusniaka je najvážnejšia situácia na Kysuciach - v katastri obce Raková, časti Korcháň a v čadčianskej mestskej časti Podzávoz. Len v týchto dvoch lokalitách momentálne zasahuje 60 hasičov.

21.07.2019 16:30 , aktualizované: 21:50
debata

Hasiči v Korcháni čerpajú vodu zo zatopených pivníc, spiľujú stromy a odstraňujú následky po búrke zhruba v 30 domoch, povedal Kapusniak. Zle je na tom aj časť Podzávoz v Čadci. Tu podľa neho hasiči čakajú na upadnutie vody, aby mohli začať odčerpávať. Vo všetkých postihnutých lokalitách máme aj dobrovoľných hasičov, uviedol.

Zvyšok výjazdov v kraji boli podľa Kapusniaka len lokálne zásahy pri popadaných stromoch a odčerpávaní vody.

Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia HaZZ hasiči pomáhajú v súvislosti s lokálnymi silnými búrkami najmä v okresoch Čadca, Liptovský Mikuláš, Žilina, Tvrdošín a Ružomberok.

„V katastri obce Raková v okrese Čadca, kde sa vybrežil miestny potok. Hasiči vyslobodzovali niekoľko uviaznutých osôb z vozidiel, pomocou ťažkej techniky aj v týchto chvíľach odstraňujú popadané stromy a nánosy konárov pre lepší prietok vody,“ uviedla Farkasová.

Pri udalosti zasahovali profesionáli z Čadce a zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a dobrovoľní hasiči z obcí Raková, Svrčinovec, Skalité, Zákopčie a Staškov, spresnila Farkasová.

Na rieke Kysuca uviazli traja rybári

Hasiči v nedeľu večer pomáhali trom rybárom, ktorí uviazli na rieke Kysuca v katastri obce Radoľa. Udalosť sa zaobišla bez zranených. Informovala o tom Farkasová. Rybári boli na ostrovčeku, z ktorého sa pre silný prietok rieky sami nedokázali dostať na breh. Hasiči vypílením drevín na brehu vytvorili najkratšiu cestu k rybárom a následne im na ostrovček vzdialený približne desať metrov prehodili lano.

„Rybári lano ukotvili o strom a hasiči na raftovom člne prerúčkovali až k nim. Rybárov previedli bezpečne na breh, tí neutrpeli žiadne zranenia,“ zhrnula Farkasová. Pri udalosti zasahovali hasiči zo Žiliny, z Čadce a Kysuckého Nového Mesta.

Najviac zrážok padlo v Starej Lesnej

Nedeľné početné búrky sa na Slovensku v teplom a vlhkom prostredí postupne sformovali do systému, ktorý momentálne ovplyvňuje počasie na Zemplíne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

Meteorológovia uviedli, že počasie na Slovensku v nedeľu ovplyvňoval studený front, ktorý postupuje ďalej na východ. Búrky sa na našom území začali tvoriť od poludňajších hodín.

„Najviac zrážok sme zaznamenali v Starej Lesnej (95 mm), kde sa prehnalo niekoľko búrok a prehánok. Prívalové zrážky sme zaznamenali v Oravskej Lesnej, kde za hodinu spadlo viac ako 62 mm a celkovo takmer 68 mm,“ napísali meteorológovia.

Na niektorých miestach boli búrky sprevádzané aj krúpami a silným vetrom. „V Telgárte dosiahol najsilnejší náraz približne 95 kilometrov za hodinu,“ doplnil SHMÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #hasiči #dážď #SHMÚ #búrky