Pochwerk, unikátny banský stroj, majú iba v Gelnici

Pochwerk, historický drviaci banský stroj, poháňaný vodou, pribudol do banského skanzenu v Thurzovej doline pri Gelnici.

22.07.2019 08:00
debata (4)

VIDEO: Pochwerk v Gelnici

Video

„Konštrukciu a princíp stroja sme pripravili podľa dobových predlôh. Pochwerk slúžil na drvenie malej žily, ktorá bola v hornine,“ vysvetľuje Dušan Tomaško, primátor Gelnice.

Konštrukcia stroja je dubová, vodný náhon má dĺžku 32 metrov a je z červeného smreka. Voda doň smeruje z dolného Turzovského tajchu. Na vlastné oči budú návštevníci vidieť, ako sa v 17. storočí spracovávala ruda.

„Súčiastky a diely stroja sme prv vyrábali v stolárskej dielni a medzitým prebiehali terénne práce a zakladanie. Po týchto fázach sme časti stroja vyviezli a skladali už na mieste. Pod strojom je zasypaná odtoková prepadová komora. Tento banský stroj je jediný na Slovensku a podobný je najbližšie až v Nemecku,“ doplnil Tomaško, ktorý plánuje do budúcnosti vytvoriť banícky skanzen a prilákať do Gelnice a jej okolia turistov.

„K pochwerku pribudne tavná pec na meď z oblasti Smolníka a Hnileckej doliny zo začiatku 18. storočia, ktorá bude postavená po 300 rokoch,“ pochvaľuje si primátor. Postupne by v baníckom skanzene, kde už je v súčasnosti baňa Jozef, mali pribudnúť ďalšie exponáty banských strojov, klopačiek, drviacich stolov, ale aj banský domček a vláčik. Dokopy by náklady na tento projekt mali byť vo výške 200-tisíc eur a Tomaško čas dokončenia odhaduje v horizonte štyroch rokov. „Chcem týmto projektom priblížiť históriu Gelnice ako kráľovského banského mesta,“ dodal.

Samospráva v predošlom období upravila portál neďalekej štôlne Jozef, ktorú plánuje predĺžiť. Zároveň sa rozšírila expozícia baníckeho múzea, súčasťou je banský náučný chodník.

Náklady na výrobu pochwerku predstavovali viac ako 22-tisíc eur, samospráva prispela z rozpočtu sumou viac ako 6-tisíc eur.

„Košický samosprávny kraj na tento účel vyčlenil cez program Terra Incognita 13 285 eur,“ uviedol Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja. Z tohto istého programu získala Gelnica dotáciu vo výške 15-tisíc eur aj na výstavbu tavnej pece.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #baňa #Gelnica