V Očovej majú šou - živé medvede

Asi trojročný maco už niekoľko týždňov pravidelne prichádza do Očovej a promenáduje sa priamo pod oknami domov. Mnohým naháňa strach, no sú aj takí, ktorí si neďaleko rozložia stoličky a pobavene čakajú, kedy sa šelma objaví. Ochranárka upozorňuje, že nejde o žiadnu zábavu a takéto nedisciplinované správanie môže len škodiť. Žarty podľa nej musia ísť bokom a treba robiť všetko pre to, aby sa zabránilo úrazu či nebodaj niečomu horšiemu.

28.07.2019 10:00
debata (50)

Ján Pohorelec takmer denne vída zhruba trojročného medveďa priamo pred domom. Jeho rodina ani susedia vraj už dva týždne poriadne nespali, lebo keď šelmu zacítia psy, spustia divoký brechot. Najhoršie podľa neho je, že viacerí si z tejto situácie robia doslova šou. „Vo večerných hodinách medveďa čakajú a potom naháňajú autami. Minule si tu jedni dokonca rozložili stoličky a vyčkávali,“ krúti hlavou. „Mnohí však majú strach. Sú prázdniny a deti vôbec nechodievajú von. Dospelým tiež nie je všetko jedno,“ myslí si Pohorelcov syn, tiež Ján. Medveď vraj úplne stratil plachosť, popri ľuďoch sa premáva bežne. „Neďaleko je autobusová zastávka a keď tam jedna pani vystúpila, stál len desať metrov od nej. Zrazu ho však osvetlil autobus a ušiel. Čo sa škôd týka, zatiaľ zničil len úle,“ vysvetlil.

Neďaleko vraj ľudia videli aj medvedicu s mladými. Ďalšou obľúbenou zónou šeliem je podľa neho kukuričné pole, v ktorom ich za jeden večer spozorovali poľovníci niekoľko. Osem kusov vraj ľudia videli v priebehu troch hodín aj pri miestnom letisku.

Medveďa pobehujúceho popod okná podľa poľovníka Rudolfa Huliaka zatiaľ nevedia na sto percent stotožniť. „Raz sa nachádza v hornej časti dediny, inokedy v dolnej. Ľudia ho zbytočne začali vyrušovať a voziť sa tam autami – každý chce vidieť medveďa. Preto ho nevieme poriadne nafotiť a označiť,“ posťažoval sa Huliak na nedisciplinovaných pozorovateľov.

Začiatkom týždňa o probléme v Očovej rokovali pracovníci Štátnej ochrany prírody a Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana. Dohodli sa, že budú vykonávať intenzívny monitoring medveďa v obci vo večerných a v nočných hodinách. Chcú identifikovať, prípadne označiť problémového jedinca. V spolupráci s predstaviteľmi obce chcú vymedziť tzv. zóny ticha, v ktorých zabezpečia minimalizáciu pohybu ľudí v neskorých večerných a nočných hodinách.

Riaditeľka CHKO Poľana Vladimíra Fabriciusová doplnila, že po definitívnom označení medveďa urobia všetko pre to, aby ochránili ľudské zdravie a život. „Ťažko to tam môžeme monitorovať, keď sa z toho urobí estráda. Aby sme situáciu mohli vyhodnocovať, potrebujeme pokoj,“ upozornila s tým, že ide o ľudské zdravie. „Medveď je veľká šelma, všetci musíme byť opatrní a robiť všetko pre to, aby nedošlo k nejakému úrazu či niečomu horšiemu,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Očová