Neuveriteľne drzé a arogantné konanie turistov v Slovenskom raji

Skupina troch českých turistov nevydržala dlhšie čakať a rozhodli sa urýchliť si cestu v tiesňave Suchá Belá nebezpečne popri rebríku. Samozrejme na klzkom kameni boli vybavení sandálmi a teniskami.

26.07.2019 17:19
debata (1)

Video TV Pravda: Pozrite si video zverejnené medzi fanúšikmi turistiky, ktoré vyvolalo rozhorčenie na Slovensku a v Českej republike. Trojica nevydržala čakať v zástupe na výstup rebríkom tiesňavou a skrátila si cestu po skalách.

Video

„Ide skutočne o neuveriteľne drzé a arogantné konanie týchto turistov,“ uviedol Tomáš Dražil, riaditeľ Správy národného parku Slovenský raj.

Riaditeľ Dražil upozorňuje, že takto sa v horách návštevníci jednoducho nemajú správať, musí vládnuť tolerancia k ostatným.

„Zvlášť v Slovenskom raji, na rebríkoch a stúpačkách. Veď nikomu normálnemu ani nenapadne sa na rebríku predbiehať, ak ide predo mnou pomalší turista, prípadne rodič s dieťaťom, je prirodzené, že sa im nelepím na chrbát a nechám ich ísť svojim tempom, nieto ešte predbiehať,“ doplnil Dražil.

Čo sa týka porušovania predpisov ochrany prírody, teda zákona o ochrane prírody a nášho schváleného nového návštevného poriadku, nevieme to sankcionovať," vysvetľuje situáciu Dražil a na záver dodáva, že „tieto právne predpisy neriešia predbiehanie na rebríku či stúpačkách, ani nikomu dosiaľ nenapadlo to tam dávať.“

Previnilci by si taktiež mali uvedomiť, že ich výstup mohol skončiť pošmyknutím, ohrozením detí a následným zranením. Keďže opustili chodník, záchranná akcia by musela byť hradená z ich vlastného vrecka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Turistika #Slovenský raj