Očová: Pozor, dedinou sa túla medveď

Takmer stredom Očovej sa pravidelne prechádza medveď. Niekto sa ho bojí, pre iných je atrakciou. A pre "najsmelších" adrenalínom - sadnú totiž do áut a medveď naháňajú. Ďalšie šelmy sa podľa domácich prechádzajú po chotári.

30.07.2019 08:00
debata (5)
VIDEO: Dedinou sa prechádza medveď, pozrite si autentické zábery
Video

Ján Pohorelec takmer denne vída zhruba trojročného medveďa priamo pred domom. Najhoršie podľa neho je, že viacerí si z tejto situácie robia doslova šou. „Vo večerných hodinách medveďa čakajú a potom naháňajú autami. Minule si tu jedni dokonca rozložili stoličky a vyčkávali,“ krúti hlavou. „Mnohí však majú strach. Sú prázdniny a deti vôbec nechodievajú von. Dospelým tiež nie je všetko jedno,“ myslí si Pohorelcov syn, tiež Ján. Medveď vraj úplne stratil plachosť, popri ľuďoch sa premáva bežne. „Neďaleko je autobusová zastávka a keď tam jedna pani vystúpila, stál len desať metrov od nej. Zrazu ho však osvetlil autobus a ušiel. Čo sa škôd týka, zatiaľ zničil len úle,“ vysvetlil.

Video zachytáva autentické zábery medveďa, ako sa prechádza pomedzi autá. Vzápätí idú okolo ľudia bez toho, aby čo i len tušili, že medveď sa len krátko predtým skryl v húštine. Neďaleko vraj ľudia videli aj medvedicu s mladými. Ďalšou obľúbenou zónou šeliem je podľa neho kukuričné pole, v ktorom ich za jeden večer spozorovali poľovníci niekoľko. Osem kusov vraj ľudia videli v priebehu troch hodín aj pri miestnom letisku.

Medveďa pobehujúceho popod okná podľa poľovníka Rudolfa Huliaka zatiaľ nevedia na sto percent stotožniť. „Raz sa nachádza v hornej časti dediny, inokedy v dolnej. Ľudia ho zbytočne začali vyrušovať a voziť sa tam autami – každý chce vidieť medveďa. Preto ho nevieme poriadne nafotiť a označiť,“ posťažoval sa Huliak na nedisciplinovaných pozorovateľov. Čo bude ďalej? Rozhodne sa až po monitoringu pohybu divej šelmy a zistení, či ide stále o toho istého medveď. Do riešenia situácie sa zapojila aj Štátna ochrana prírody a pracovníči Chránenej krajinnej oblasti Poľana.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Očová #medveď hnedý #autentické zábery