Medveďa z Očovej, ktorý stratil plachosť, zastrelili

Dvadsať minút po polnoci zazneli v Očovej dva výstrely. Tie boli namierené na medveďa, ktorý sa pravidelne vracal priamo do dediny.

31.07.2019 13:32
debata (31)

Miestni sa preto už niekoľko týždňov strachovali vychádzať von, no našli sa aj takí, ktorí si z jeho návštev robili šou. Teraz je už ale po všetkom. Ochranárka nám potvrdila, že statného maca zastrelili dvomi ranami.

„Eliminácia bola v tomto prípade nevyhnutná, lebo medveď stratil plachosť a pre obyvateľov bol nebezpečný,“ povedala Vladimíra Fabriciusová, riaditeľka správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana. K radikálnemu kroku pristúpili ochranári na základe monitorovania, ktoré trvalo niekoľko dní. Museli totiž identifikovať, či skutočne ide o problémového jedinca, ktorý sa pravidelne objavuje v blízkosti ľudských obydlí.

Zastrelený maco mal tri roky a vážil 79 kilogramov. Podľa zákona sa jeho pozostatky stali majetkom príslušného poľovného revíru. „V pôsobnosti CHKO Poľana bolo vlani na základe zákonných podmienok ulovených šestnásť medveďov,“ dodala Fabriciusová. Zdá sa, že takéto kroky sú v súčasnosti nevyhnutné. Tým, že populácia našej najväčšej šelmy stále rastie, je potrebné prijať aj opatrenia v podobe ochranného odstrelu. Keďže v Očovej a jej okolí videli ľudia aj ďalšie medvede, obec naďalej vyzýva na opatrnosť a obozretnosť vo večerných či nočných hodinách.

Video: Pozrite sa, ako sa v Očovej prechádzal medveď. (TV Pravda, 29. 7. 2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Očová