Cudzinci tvoria osem percent populácie hlavného mesta

Až osem percent z približne 430-tisíc obyvateľov Bratislavy tvoria cudzinci, čo je približne 34-tisíc ľudí. Zo všetkých cudzincov žijúcich na Slovensku býva jedna tretina práve v hlavnom meste Slovenska.

07.08.2019 17:47
Matúš Vallo, bratislava, cudzinci Foto:
Primátor Bratislavy Matúš Vallo v zorganizoval stretnutie s cudzincami žijúcimi v Bratislave.
debata (8)

V rámci krajín Európskej únie najčastejšie pochádzajú z Českej republiky, Nemecka, Talianska a Francúzska. Čo sa týka krajín mimo Európskej únie, najviac cudzincov do Bratislavy prišlo zo Srbska, Ukrajiny, Ruska a Vietnamu. Informoval o tom v stredu hovorca Bratislavy Peter Bubla v tlačovej správe.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo v stredu zorganizoval stretnutie s cudzincami žijúcimi v Bratislave, "ktorí sú úspešní v rôznych profesiách, vedú neformálne združenia, angažujú sa v mimovládnych organizáciách alebo v mestských aktivitách,“ uviedol Bubla. Cieľom stretnutia bolo cudzincom signalizovať, že Bratislava je otvorená, tolerantná a priateľská voči cudzincom.

"Budem sa snažiť, aby Bratislava bola hlavným mestom pre všetkých jej obyvateľov, pre starých Bratislavčanov, Slovákov z rôznych kútov Slovenska, ale aj ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Preto som rád, že hlavné mesto podniklo prvé kroky k naplneniu tohto cieľa a aktívne komunikuje s organizáciami občianskej spoločnosti, ktoré sa venujú téme integrácie cudzincov na území Slovenska,“ uviedol primátor Vallo.

Na stretnutí sa zúčastnili, napríklad Anna Frey pôvodom z USA, ktorá pracuje pre Slovak Spectator od roku 2017, lektor, učiteľ a herec Hon Chong z Malajzie, ktorý na Slovensku žije od roku 2006, alebo aj Anca Dragu z Rumunska, ktorá pracuje pre Slovenský rozhlas a s prestávkami žije na Slovensku už 19 rokov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #cudzinci #cudzinci v Bratislave #matúš vallo