Po nočnom prerušení vlakovej dopravy sú problematické jednokoľajné trate

Po nočnom prerušení osobnej železničnej dopravy z dôvodu vplyvov počasia zostávajú problematickými jednokoľajové trate. "Taktiež vznikajú problémy v obratoch vlakových súprav a so zabezpečením personálu do vlakov," informoval vo štvrtok hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK) Tomáš Kováč. Z týchto dôvodov meškajú vlaky z Bratislavy a do Bratislavy niekoľko desiatok minút.

08.08.2019 14:45 , aktualizované: 17:21
ZSSK, vlak, zeleznice, IC,stanica Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Národný vlakový dopravca medzitým na Twitteri oznámil, že v traťovom úseku Bratislava-Vinohrady – Bratislava-Vajnory dnes od 11:40 prerušili dopravu. Obnovili ju po hodine a pol o 13:10. Príčinou prerušenia dopravy v tomto úseku bolo podľa Kováča vznietenie lokomotívy vlaku REX z Nových Zámkov do hlavného mesta. Hovorca dodal, že ide o lokomotívu, ktorú má ZSSK zapožičanú.

Aj na železničnej stanici v Trnave zasahovali vo štvrtok popoludní hasiči. Dôvodom bol dym z bŕzd jedného vagóna rýchlika 609 Spišan. Niekto z cestujúcich privolal hasičov. Podľa hovorcu ZSSK Tomáša Kováča išlo o zbytočný výjazd hasičov a prerušenie prepravy.

„Jeden z vagónov je po oprave, pri vchádzaní do stanice mu trochu dymilo pri brzdení z nových brzdových doštičiek. Je to bežný a neškodný jav, kým sa brzdy nezabehnú. Jeden z cestujúcich zavolal hasičov a tí prerušili dopravu, aby mohli skontrolovať vlak,“ uviedol Kováč. Vlak je už na ceste smerom do Košíc, avšak s meškaním okolo 70 minút.

ZSSK žiada cestujúcich, aby pokiaľ nejde o evidentné ohrozenie majetku či zdravia, situácie vo vlakoch riešili prioritne s vlakovým personálom. „V opačnom prípade riskujú nesprávne posúdenie situácie a obmedzenie svojej prepravy i prepravy tisícok spolucestujúcich,“ podotkol Kováč.

Mimoriadne udalosti zapríčinilo najmä počasie

Počasie podľa ZSSK zapríčinilo v železničnej doprave viaceré mimoriadne udalosti. „Všetky tieto udalosti boli spôsobené počasím, popadanými stromami či poškodeným trolejovým vedením,“ poznamenal Kováč. Spadnutý strom na trati spôsobil prerušenie dopravy v úseku Zbojská – Pohronská Polhora a meškanie vlaku Tisovec – Brezno 65 minút.

Pre výpadok napájania v stanici Bratislava-Nové mesto meškal medzinárodný vlak raijet xpress Zürich – Bratislava dve minúty. Vlak EuroCity (EC) Metropolitan Slovenská strela z Prahy do Bratislavy mal oneskorenie 119 minút. Dôvodom bol spadnutý strom na trati a neplánovaná výluka trolejového vedenia na prvej koľaji v úseku Veľké Leváre – Malacky.

Pre poškodenie a neplánovanú výluku trolejového vedenia na druhej koľaji v úseku Bratislava-Vajnory – Bratislava Hl. st. išiel medzinárodný vlak EuroNight (EN) Metropol z Budapešti do Břeclavi a rýchlik Vojšín z Košív do Bratislavy cez stanicu Bratislava-východ.

Spadnuté stromy a neplánovaná výluka trolejového vedenia skomplikovali dopravu aj v úseku Sekule – Veľké Leváre. V úseku Bratislava UNS – Bratislava-Nové Mesto zasahovali konáre do druhej koľaje, doprava preto viedla po prvej koľaji. Pre poškodené trolejové vedenie a jeho neplánovanú výluku na prvej koľaji v úseku Trnovec nad Váhom – Tvrdošovce išiel rýchlik Poľana zo stanice Bratislava-Nové Mesto do Prešova odklonom cez Žilinu a Vrútky.

Pre konáre na trolejovom vedení na druhej koľaji v úseku Galanta – Gáň museli vlaky z Galanty do Trnavy a z Trnavy do Šale nahradiť autobusmi. Po búrke prerušili vlakovú dopravu v úseku Ivanka pri Nitre – Nitra, následkom toho meškal osobný vlak z Nových Zámkov do Nitry 81 minút a opačne 99 minút.

Spadnutý strom a zásah hasičov v úseku Nová Baňa – Hronský Beňadik sa však zaobišiel bez vplyvu na grafikon. Neplánovaná výluka trolejového vedenia na prvej a druhej koľaji v úseku Sekule – Kúty št. hr. spôsobila meškanie vlaku EN Metropol z Budapešti do Břeclavi 242 minút a EC Metropolitan Slovenská strela z Prahy do Bratislavy 224 minút. osobné vlaky Bratislava – Kúty a Kúty – Bratislava meškali 277, resp. 319 minút. Na hlavnej koľaji v úseku Topoľčany – Ludanice spadol strom, trať zostala prejazdná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vlaky #ZSSK #meškanie #koľaje