Na Slovensku zaznamenali prvý prípad diviaka nakazeného africkým morom ošípaných

Na Slovensku zaznamenali ďalší prípad afrického moru ošípaných (AMO). Tentokrát podľa Ministerstva pôdohodspodárstva a rozvoja vidieka SR ide o diviaka, ktorého našli v poľovnom revíri v katastri obce Svätuša, asi 7 km od spoločnej slovensko-maďarskej hranice.

12.08.2019 15:32 , aktualizované: 16:17
debata (15)

Informáciu prinieslo na svojej facebookovej stránke ministerstvo. Diviak vykazoval zmeny správania. Po tom, ako ho ulovil poľovník, bola vzorka zaslaná na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória vo Zvolene.

V oblastiach na maďarskej strane hranice je už dlhodobejšie diagnostikovaný výskyt AMO u diviačej zveri, len od 1. januára 2019 v Maďarsku celkovo viac ako 800 pozitívnych prípadov.

Ministerstvo preto vyzýva chovateľov o nahlásenie infikovaných zvierat štátnemu alebo súkromnému veterinárnemu lekárovi, ktorým sa dá zamedziť prípadnému šíreniu nákazy do ďalších oblastí Slovenska.

„Národná expertná skupina pre africký mor ošípaných analyzuje situáciu a prijme opatrenia, pokiaľ ide o manažment lovu najmä z pohľadu zistenia AMO u diviakov ako možného zdroja nákazy. Daná skutočnosť je dôležitým zistením, keďže diviak je zdrojom nákazy aj pre domáce ošípané,“ ozrejmil Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV.

Prvý výskyt AMO na Slovensku zaznamenali koncom júla v domácom chove u ošípaných, a to v okrese Trebišov v obci Strážne a následne vo Veľkom Kamenci. Výskyt nákazy neskôr potvrdili aj v obciach Somotor a Rad. AMO je vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich ošípaných a diviakov, ktorá sa nedá liečiť a neexistuje naň vakcína. Človek voči vírusu nie je vnímavý.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Africký mor ošípaných