Voda na východnom Slovensku zatápala domy aj cesty

S obavou sa na nebo pozerajú obyvatelia obce Kapušany pri Prešove. Intenzívny dážď od utorka naplnil koryto rieky Ladianka, ktorá je prítokom rieky Sekčov, vyliala sa na polia a dostala sa aj do pivníc rodinných domov.

14.08.2019 10:28 , aktualizované: 18:08
debata (4)

Starostka Slávka Guteková v stredu o 9.15 h vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity a zasadol aj krízový štáb. Podobne zareagovali aj starostovia obcí Fintice v Prešovskom okrese a Rakovčíka v okrese Svidník.

Video TV Pravda: Búrky a dlhotrvajúci dážď. Vyprahnutá zem nedokáže prijať všetku vodu a tá robí problémy. V obci Kapušany museli vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity…

Video

V Kapušanoch zaplavilo polia a záhrady desiatich rodinných domov. „Zaplavené sú najmä pivničné priestory. Následky odstraňujú zamestnanci obecného úradu aj pracovníci, ktorí opravujú neďaleký hrad.

Zapojili sa aj obecní poslanci, dobrovoľní hasiči a pomohli nám aj robotníci, ktorí v blízkosti dotknutých rodinných domov rekonštruujú cestu, proste každý, kto má ruky a čas,“ uviedla Guteková, ktorá celý deň bola v teréne a dohliadala na záchranné práce. Čerpadlá boli zapnuté na plný výkon a vrecia sa plnili pieskom, aby sa zabránilo ešte väčším škodám.

„Máme o robotu postarané. Ak sa rieka zdvihne, máme okamžite zatopený dvor,“ uviedla jedna z obyvateliek, ktorej dom je asi len päť metrov od koryta rieky. Dodala, že hoci sa voda dostala do pivnice, nespôsobila veľa škody.

Horšie na tom bola rodina na susednej ulici v lokalite Nová štvrť, ktorá má na prízemí izbu aj kuchyňu. „Vynášam s manželom a deťmi vedrá z miestnosti. Len pred dvoma dňami som maľovala kuchyňu, teraz môžem začať odznova. Je to pohroma, obávali sme sa aj o sliepky, ktoré máme na dvore. Ten je zatopený, im sa však nič nestalo, len sa dnes z kurníka nedostanú,“ komentovala počas vynášania vody z rodinného domu. Práve v lokalite Nová štvrť voda narobila najviac problémov v rodinných domoch.

Starostka Kapušian uviedla, že v obci pršalo už od utorka, boli aj búrky. „Neviem, kedy zruším pohotovosť, pretože stále prší a meteorológovia upozorňujú na to, že ešte má pršať. Aj potom však budeme mať veľa práce, pretože budeme pomáhať postihnutým občanom s odstraňovaním škôd,“ doplnila Guteková.

Kým ešte dopoludnia chýbalo k vyliatiu rieky zhruba 20 až 30 centimetrov, popoludní sa už situácia upokojila a hladina mierne klesla.

Dážď a búrky spôsobujú v Košickom a Prešovskom kraji už od utorka popoludnia. V oblasti Gemera dokonca padali aj krúpy a časť domácností zostala bez elektriny. Ráno boli viaceré komunikácie v oboch krajoch zatopené, po niektorých nevedeli prejsť osobné automobily.

Za posledných 24 hodín najväčšie zrážky zaznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav v Turanoch nad Ondavou, a to 103,2 milimetra. Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred dažďom na východe Slovenska, ktorá potrvá do stredy do 20. hodiny.

Následky intenzívnych dažďov v obci Kapušany
Následky intenzívnych dažďov v obci Kapušany
+2Následky intenzívnych dažďov v obci Kapušany

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #dážď #Povodeň #Kapušany