Pocta legende. Rodáci venovali Nosáľovi drevenicu

Rezké tance, piesne a zvuky fujary sa rozliehali pred malebnou dreveničkou, ktorú na počesť legendárneho Štefana Nosáľa otvorili v jeho rodnej Hriňovej. Šéfovi a choreografovi umeleckého súboru Lúčnica tam zriadili pamätnú izbu. Medzi vystavenými exponátmi nechýba Nosáľova vybíjaná valaška či „gety“, ktoré obliekal na svojich prvých vystúpeniach. Pásku slávnostne prestrihla Nosáľova najmladšia sestra – osemdesiatšesťročná Marta Bystrianska.

16.08.2019 18:05 , aktualizované: 21:50
debata

V malebnej dreveničke v Hriňovej zriadili legendárnemu šéfovi Lúčnice Štefanovi Nosáľovi pamätnú izbu. Pásku slávnostne prestrihla jeho sestra najmladšia – 86-ročná – sestra Marta Bystrianska. Pozrite sa, akú poctu vzdali Hriňovčania svojmu rodákovi.

Video

Pani Marta je už jedinou žijúcou zo štyroch súrodencov Nosáľovcov. Napriek nedávnym problémom so zdravím ani chvíľu neváhala prísť na podujatie venované pamiatke jej brata. „Pre celú našu rodinu je to výnimočná udalosť,“ povedala. Na otvorenie drevenice prišla s dcérami Máriou a Vierou, ktoré sú na slávneho strýka tiež patrične hrdé. „Celý život sa venoval folklóru, preto nás teší, že mesto si svojho rodáka takto uctilo,“ zhodli sa netere slovenskej legendy.

Hriňovský primátor Stanislav Horník mal z prítomnosti najbližších slávneho rodáka radosť. „Všetci jeho príbuzní sú roztrúsení po celom Slovensku, o to viac si vážim, že prišli. Meno profesora Nosáľa je vzácne a silné. Náš významný rodák, ktorý nás opustil vlastne len prednedávnom, je symbolom Podpoľania, ale aj celého Slovenska,“ uviedol Horník.

Pripomenul, že Nosáľ pochádzal zo skromného prostredia, jeho cesta bola tŕnistá a celý život sa prebíjal vďaka vlastným schopnostiam. „Dosiahol niečo veľké, čo budeme doceňovať ešte dlhé desaťročia. Verím, že jeho príbeh má čo povedať aj súčasným generáciám a z tejto drevenice sa stane pútnické miesto. Som presvedčený, že cestu sem bude merať množstvo ľudí,“ dodal primátor.

Nosáľova manželka Viera a dcéra Barbora sa udalosti osobne nezúčastnili, ale Hriňovčanom poslali vrúcny odkaz, ktorý pred drevenicou nahlas prečítal moderátor Martin Kopor. „Ďakujeme všetkým, ktorí sa postarali o uskutočnenie tejto slávnosti, aj v mene Števa, ktorý by to považoval za veľkú poctu.

Hoci väčšinu svojho života prežil v Bratislave, ostal vždy rodákom z Hriňovej. Tento kraj miloval a rád sa tam vracal. Stretával sa so všetkými príbuznými a priateľmi. Tí všetci si na neho s láskou zaspomínajú. Najmä tí, ktorých vídal doma priamo v Hriňovej, ale aj na folklórnych slávnostiach v Detve,“ citoval Kopor z listu profesorovej manželky.

Nasledovali fujarové piesne a tanečné vystúpenia. Na pódiu pred drevenicou si zakrepčili Seniorky Lúčnice, ktoré majú stále skvelú kondíciu a nechýba im iskra v oku. Bolo vidieť, že folklórom intenzívne žijú a majú z neho radosť. Na počesť svojho učiteľa si v jeho rodisku zatancovali s veľkou chuťou. Po nich sa predviedla mladá generácia zo súboru Hriňovčan. Potom už zostávalo jediné – prestrihnúť pásku pred vstupom do drevenice. Ujala sa jej Nosáľova sestra, po ktorej do múzea postupne vošli desiatky ľudí.

Pamätnú izbu zriadilo mesto v drevenici postavenej v povojnových rokoch, ktorú kúpilo pred tromi rokmi za 24-tisíc eur. Postupne ju zrekonštruovali a dnes je už kompletne hotová. Návštevníci v nej nájdu všetko, čo súvisí s najpopulárnejším Hriňovčanom, aj množstvo osobných vecí, ktoré múzeu venovala jeho rodina. Sú tam napríklad jeho dve fujary, vybíjaná valaška, gety z jeho prvých vystúpení ešte v skupine Odzemkári a rôzne suveníry z ciest po celom svete.

Sestra legendárneho folklóristu Marta... Foto: Eva Štenclová, Pravda
Marta Bystrianska Sestra legendárneho folklóristu Marta Bystrianska (uprostred) a jej dcéry Mária a Viera.

Samozrejme, nechýba množstvo fotografií, publikácií, ale aj kožený vybíjaný opasok, ktorý profesor dostal k svojej deväťdesiatke a sám ho daroval Lúčnici. Súbor sa ho teraz rozhodol venovať na vystavenie Hriňovčanom. „Drevenica má tri izby. Prvá, hneď po vstupe, je tradičná kuchyňa, v ktorej sa vždy schádzala celá rodina. Preto je táto miestnosť zameraná na jeho matku, otca a súrodencov. V ďalšej sú informácie o profesorovi Nosáľovi a tretia bude slúžiť remeselným dielňam,“ vysvetlil projektový manažér mesta Michal Machava. Dodal, že múzeum je odteraz prístupné širokej verejnosti, záujemcovia sa však musia vopred telefonicky objednať.

Dlhoročný umelecký vedúci súboru Lúčnica a profesor Vysokej školy múzických umení v Bratislave Štefan Nosáľ zomrel 22. júla 2017 vo veku 90 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Nosáľ #drevenica #Hriňová