Mamičky nevzdali boj o slovenskú školu

Zatiaľ sa to nepodarilo. Vznik slovenskej školy v dedinách okolo Dunajskej Stredy neurýchlila ani vlaňajšia návšteva premiéra Petra Pellegriniho, ani zmena legislatívy. V Rohovciach a okolitých obciach sú dostupné iba základné školy s vyučovacím jazykom maďarským. Rodičia, ktorí dúfali, že v septembri už bude otvorený prvý slovenský ročník, požiadali o odklad školskej dochádzky, niektorí zmenili trvalé pobyty, aby ich deti vzala škola v Šamoríne, iní za vzdelaním cestujú.

03.09.2019 10:00
Základná škola Rohovce Foto: ,
Základná škola s vyučovacím jazykom maďarským v obci Rohovce.
debata (9)

Tri mamičky z Rohoviec sa snažia o zriadenie o slovenskej školy od roku 2017, založili si Iniciatívu BKZ. „V okrese Dunajská Streda je väčšina maďarských škôl, slovenská škola tu chýba a nemáme kam zapísať deti,“ povedala jedna z nich, Slávka Brontvajová.

„Už to budú dva roky, čo bojujeme s úradmi, so zastupiteľstvom. Momentálne to vyzerá ako na začiatku tohto boja, nepohli sme sa ani vpred, ani vzad. Deti, ktorých rodičia chceli, aby nastúpili do slovenskej školy, si buď zmenili trvalé pobyty, alebo majú odklad školskej dochádzky a čakáme, čo sa stane,“ dodala Brontvajová.

Slávka Brontvajová (vľavo) a Erika Krišková z... Foto: Pravda, Tatiana Michalková
matky, rohovce, škola Slávka Brontvajová (vľavo) a Erika Krišková z Rohoviec bojujú za zriadenie slovenskej školy v obci alebo jej okolí.

Ďalšou členkou združenia je Erika Krišková, ktorá má štyri deti. Podľa nej nejde iba o Rohovce, ale aj o okolité dediny Blatná na Ostrove, Macov, Kyselica, Trnávka, Horný Bar. „Je to také hluché miesto obcí medzi Dunajskou Stredou a Šamorínom, ktoré zostalo odstrihnuté,“ poznamenala Krišková.

Rodičia, ktorí chcú, aby sa ich deti učili v slovenskom jazyku, vozia deti do približne 20 kilometrov vzdialeného Gabčíkova alebo do 8 kilometrov vzdialených Lehníc. Ďalšou možnosťou je prepísať trvalý pobyt do Šamorína, kde deti vezme tamojšia škola.

Existujú tri možnosti, kde zriadiť slovenskú školu. Prvou je využiť budovu miestnej Základnej školy v Rohovciach, kde sa vyučuje v maďarskom jazyku. Miestni poslanci s tým však nesúhlasia. „Miesta je tam dosť. Najprv to narazilo na problém, že nie sú financie, potom sa tvrdilo, že nie sú priestory a keď sa toto všetko vyvrátilo, začali tvrdiť, že nie sú deti. A keď sme aj toto vyvrátili, uznieslo sa miestne zastupiteľstvo na tom, že školský obvod nebude platiť pre slovenské deti tak, ako platí pre maďarské,“ krčí plecami Brontvajová.

Ďalšou alternatívou je budova, ktorá patrí ministerstvu vnútra, ide o pobytový tábor pre migrantov. Ten vša,k stále nie je voľný.

Treťou možnosťou je dedinka Macov. Ide o obec so 400 obyvateľmi, ktorej vedenie nemá so zriadením slovenskej školy problém. Štát by na výstavbu školy prispel, ak obec poskytne pozemok. Obecní poslanci súčinnosť prisľúbili. „Začali hľadať nie obecný, ale iný pozemok smerom ku komerčným sféram, ale táto alternatíva sa tiež stáva neistou,“ vraví Krišková.

Mamičky dodávajú, že medzi bežnými Slovákmi a Maďarmi žijúcimi v tomto regióne trenice nie sú. Neochotu vidia inde. Podľa nich sú to také politické prekáračky. Nerozumejú, prečo v jedných priestoroch nemôže fungovať škola, kde by sa učili obe národnosti. „Žiaľ, toto sa nám dosiahnuť nedarí,“ doplnila Brontvajová.

Starostka Macova Ľudmila Lániková našla v obci dva vhodné pozemky, oba sú v súkromnom vlastníctve. Vraví, že viac svetla do celého procesu by mohol priniesť mesiac september. Majú prísť úradníci z Trnavy, z odboru školstva tamojšieho okresného úradu, ľudia zo sekcie hnuteľného aj nehnuteľného majetku ministerstva školstva aj s developerkou, ktorá predáva pozemok. „Predpokladám, že po šiestom septembri sa to už pohne. Predložili sme dve lokality priamo v strede obce, ktoré sú na zriadenie školy vhodné,“ uviedla Lániková.

O iniciatívu slovenských rodičov v Rohovciach sa zaujímal aj premiér Peter Pellegrini (Smer). Po jeho návšteve v Rohovciach poslanci parlamentu na schôdzi v novembri 2018 odsúhlasili novelu zákona o štátnej správe. Novela dáva obciam povinnosť zriadiť slovenské triedy, ak sa v okruhu 6 kilometrov nenachádza škola, kde sa vyučuje v štátnom jazyku. Ak starostovia nebudú konať, zriadenie slovenskej školy im môže prikázať okresný úrad. Nové pravidlá platia už od tohto školského roka.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #základná škola #Rohovce