Šialenec rozbíjal autá na diaľnici obuškom

Vodiči, ktorí v stredu poobede prechádzali po diaľnici D1 v okolí Piešťan, zostali šokovaní. Bratislavčan (40) z ničoho nič zastavil svoje auto cez oba jazdné pruhy, vystúpil z auta a teleskopickým obuškom začal útočiť na ľudí a rozbíjať sklá na autách. Útočníka spacifikovali napadnutí šoféri. Polícia prípad vyšetruje ako všeobecné ohrozenie. Motív jeho konania je stále neznámy. Svedkovia vyčíňania odhadujú, že útočník bol buď pod vplyvom drog, alebo mal silný duševný záchvat.

04.09.2019 20:32 , aktualizované: 05.09.2019 18:27
debata (116)

Incident sa stal na úseku diaľnice D1 medzi Trnavou a Piešťanmi. „Teleskopickým obuškom začal muž rozbíjať okná a kričal na nich, aby vystúpili z áut a ľahli si na zem. V ohrozovaní a rozbíjaní pokračoval vzápätí ďalej aj na diaľničnom odpočívadle a aj v opačnom smere na Trnavu. Muž bol vodičmi obmedzený na osobnej slobode a vzápätí zadržaný policajnými hliadkami.

Pri incidente sa zranil a je hospitalizovaný. Motív konania osoby polícia vyšetruje, informovala včera krajská polícia v Trnave na sociálnej sieti. Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie, poškodzovanie cudzej veci a výtržníctvo. Nevylučuje sa, že právna kvalifikácia sa bude meniť.

Polícia zaevidovala deväť poškodených vozidiel, medzi ktorými boli aj cudzinci. Očakáva ale, že počet bude vyšší. Muža odviezli do piešťanskej nemocnici s rozbitou hlavou.

„Bol ošetrený na urgentnom príjme našej nemocnice a následne bol prevezený na vyššie pracovisko do Bratislavy,“ odkázala asistentka riaditeľa nemocnice Mária Baďurová.

Útočník bil hlava-nehlava

Denník Pravda sa cez sociálnu sieť skontaktoval s dvoma očitými svedkami, ktorí okolo útočníka priamo prechádzali. Jeden z nich, Lukáš, si na ceste z práce do Trnavy všimol najprv zastavené autá v opačnom smere – na Žilinu, potom začali prudko brzdiť aj pred ním idúce vozidlá a kamión. „Nešlo veľa áut, ale zo 130-kilometrovej rýchlosti som dupol na brzdy asi na 40 km za hodinu,“ približuje svedok, ktorý si všimol muža, ako stojí v strede dvojpruhu pred autom a máva obuškom, aby zastavili.

„Holá hlava, vlasy len po bokoch. Vyzeral ako psychopat,“ opísal Bratislavčana svedok, ktorý mal najskôr pocit, že muž potrebuje pomoc. „Prišiel bližšie a začal biť tým obuškom do auta predo mnou, ktoré cúvlo a obehlo ho. Pokračoval ďalej ku mne. Ja som ho tiež obehol, takže mňa netrafil. Zastavoval ale autá ďalej. Búchal po nich hlava-nehlava, rad radom,“ opisuje Lukáš, ktorý zastavil na krajnici, aby zistil, čo sa vlastne deje.

Vtedy sa mužovi s obuškom rozhodli cestujúci postaviť. „Predo mnou stála dodávka s robotníkmi, ktorých napadol skôr. Boli dosť nahnevaní a rozčúlení. Išli pomaly k nemu a keď na neho začali kričať, aby prestal, rozbehol sa kolónou, ktorú spôsobil, a za behu ďalej udieral do čelných okien áut. Jeden z robotníkov ho dobehol a snažil sa ho spacifikovať. Muž ho naďalej napádal obuškom. Po tom, čo sa začali biť, útočník padol na zem a rozbil si pritom hlavu,“ priblížil priamy svedok. Bratislavčan potom prebehol naspäť na cestu smerom do Trenčína a tam kričal. O chvíľu už bola na mieste polícia.

Ďalší svedok, ktorý s kolegom cestoval z Hlohovca do Piešťan, hovorí, že sa s útočníkom dokonca rozprával. „Zastali sme v kolóne. Všimol som si autá s rozbitými oknami. Netušili sme, čo sa deje. Videl som, že sa k nám približuje chlap. Myslel som si, že je účastníkom nehody a potrebuje pomoc. Otvoril som okno a on sa ma opýtal koľko je hodín. Odpovedal som mu. Nato sa ma opýtal, či ho nezoberieme do Považian pod Novým Mestom nad Váhom. Povedal som mu, že tam až nejdeme, že končíme v Piešťanoch, a on bez slova odišiel. Ešte som si všimol, že má niečo v ruke. Mne to vtedy pripadalo ako stierač z auta. Až večer som si uvedomil, že to bol teleskop,“ opísal Michal, podľa ktorého útočník pôsobil iba trochu zmätene. „Určite bol na drogách,“ tvrdila ďalšia svedkyňa.

Len obrovské šťastie zabránilo tragédii

Za obrovské šťastie považuje dopravný analytik Ján Bazovský, že sa pri incidente na diaľnici nestalo nič horšie. „Išlo o nepredvídateľnú situáciu. Nikto nečaká, že po diaľnici niekto bude pobehovať. V taký čas je ťažko rýchlo reagovať. Našťastie, že sa to skončilo iba rozbitými čelnými sklami alebo poškodenou karosériou,“ konštatoval Bazovský.

Návod, ako sa zachovať v takejto situácii, podľa neho neexistuje. „Mohlo pokojne dôjsť k hromadnej nehode, kde by mohli byť aj mŕtvi ľudia. Stačilo, ak by nejaký z vodičov náhle pribrzdil alebo strhol volant,“ myslí si dopravný analytik, ktorý si síce podobný prípad nepamätá, ale upozorňuje, že množstvo agresivity či násilie na cestách sa zvyšujú.

Podľa neho by sa mala polícia zamerať aj na častejšiu kontrolu nielen alkoholu, ale aj omamných látok. „Pokiaľ polícia vie o konkrétnom človeku, že ich užíva, tak ho kedykoľvek vyzvať, aby odovzdal moč. A v prípade, že nedochádza k náprave, okamžite odobrať vodičský preukaz,“ dodal Bazovský.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #D1 #polícia #Piešťany