Novým predsedom predstavenstva BVS je Peter Olajoš

Novým predsedom predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) je Peter Olajoš. Rozhodlo o tom v stredu mimoriadne valné zhromaždenie vodárni. Na zasadnutí zároveň odvolali Borisa Maslovieca z pozície predsedu predstavenstva, ktorý mal dočasný mandát od 15. apríla. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.

04.09.2019 22:21
debata (1)

Olajoš je víťazom výberového konania do BVS, ktoré hlavné mesto realizovalo na posty šéfov bratislavských mestských podnikov. „Na mimoriadnom valnom zhromaždení hlasovalo za Olajoša 92,60 percenta z prítomných akcionárov. Získal tak silný mandát na výkon svojej funkcie,“ povedal Bubla.

Olajoš pre TASR v júli povedal, že iba ten, kto nechce vidieť, nevidí, že BVS má obrovské problémy. Poukázal, že od roku 2015 vodárňam klesol rapídne čistý zisk zhruba z troch miliónov eur zhruba na 600 000 eur a odpisy majetku prevyšujú investície do majetku v priemere zhruba o štyri milióny eur ročne. „Z môjho pohľadu je preto najpodstatnejšie do roku 2022 BVS postaviť ‚z hlavy na nohy‘, začať aplikovať normálne a medzinárodne vyskúšané štandardy manažmentu od predstavenstva až po ‚posledného‘ zamestnanca,“ deklaroval nový šéf bratislavských vodární.

Vyvodzovať chce tiež zodpovednosť na všetkých úrovniach riadenia a pripraviť strategický plán na obdobie do roku 2032, znenie ktorého má odsúhlasiť 100 percent akcionárov. Olajoš vo svojom rozvojovom pláne zverejnenom na webe hlavného mesta vidí BVS v roku 2022 ako stabilizovanú regulovanú spoločnosť, s prijatým strategickým plánom do roku 2032 a vyrovnaným investičným dlhom. Cena vody by mala podľa neho v tom čase zodpovedať už nákladom a zmenená má byť aj firemná kultúra a štýl riadenia.

Hlavné mesto, ktoré je majoritným akcionárom BVS (s výškou podielu 59,29 percenta) deklaruje, že realizuje ďalšie výberové konania s cieľom obsadiť ostatné miesta v predstavenstve vodárni. Samospráva predpokladá, že do konca roka bude preobsadenie predstavenstva BVS kompletné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavská vodárenská spoločnosť #BVS