Čaputová si v Prešove prezrela aj vrtuľníky. Pozrite si video

Problematike vyľudňovania kraja, ale aj témam zamestnanosti, cestnej infraštruktúry, vzdelávania či menšín sa venovali na dnešnom stretnutí predstavitelia prešovskej krajskej a mestskej samosprávy s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, ktorá prišla na dvojdňovú návštevu Prešovského kraja.

12.09.2019 15:53 , aktualizované: 18:31
debata (18)

V rámci dvojdňovej cesty Zuzana Čaputová absolvovala aj prehliadku Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove a návštevu Múzea rusínskej kultúry v Prešove, počas ktorej diskutovala so zástupcami rusínskej komunity.

VIDEO: Pozrite si video, ako prezidentka Zuzana Čaputová navštívila areál Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša. Zdroj: TASR

Video

Ako po spoločnom obede s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským a primátorkou mesta Prešov Andreou Turčanovej prezidentka pripomenula, v Prešove je na svojom druhom regionálnom výjazde. „Je pre mňa dôležité poznávať jednotlivé kúty našej krajiny ešte inak, z pozície prezidentky, s kompetenciami, ktoré mám. Veľmi ma zaujíma, čím daný región žije,“ uviedla Čaputová. Dodala, že Prešov si vybrala hlavne preto, že ide o kraj, ktorý má najväčší problém s vyľudňovaním.

S predstaviteľmi samosprávy sa preto rozprávali o príčinách tohto javu. „Ide o komplexnejší problém. Úzko súvisí s problémom cestnej infraštruktúry, pretože tá znamená možný príchod nového zamestnávateľa a teda vytvorenie nových pracovných miest. Je to ale aj o tom, že lepšie možnosti poskytujú väčšie sídla a západné Slovensko alebo Bratislava, respektíve sťahovanie do iných krajín, je to problém každého regiónu, v Prešove však obzvlášť. Je to výzva pre zamestnanosť, pracovné podmienky a pracovné príležitosti, ale je to aj o odmeňovaní a motivácii ostať doma,“ povedala Čaputová.

Zároveň v tejto súvislosti upozornila aj na sociálne dopady vyľudňovania. „Sme jedna z najrýchlejšie starnúcich krajín v EÚ a keď mladí ľudia odchádzajú za prácou preč, tak ich rodičia tu ostávajú veľakrát bez opatery. To má zase dopad na miestnu samosprávu, aby vytvárala a poskytovala opatrovateľskú starostlivosť. Keď chodím po Slovensku a pýtam sa na dlhodobú starostlivosť seniorov, odpoveď je rovnaká. Samosprávy nestíhajú uspokojiť dopyt, ktorý seniori po tejto starostlivosti majú,“ zdôraznila prezidentka.

Na rokovaní hovorili aj o situácii v oblasti zdravotníctva, o potrebe kvalifikovanej pracovnej sily, vzdelávaní, rómskej a rusínskej menšine, ale aj o environmentálnych problémoch. Venovali sa aj financovaniu škôl, ale tiež úspešným projektom v oblasti školstva. „Pri rokovaniach s kompetentnými predstaviteľmi jednotlivých rezortov chcem byť nápomocná a byť tak v istom zmysle hlasom Prešova, aby kľúčové oblasti, ktoré ešte nie sú vyladené optimálne, sa posunuli dopredu,“ uviedla prezidentka. „Som rada, že si pani prezidentka s veľkým záujmom vypočula to, čo nás trápi a sľúbila, že bude konať v našom záujme,“ dodala primátorka Prešova Andrea Turčanová.

V piatok prezidentku čaká diskusia s rómskymi študentmi, kladenie vencov k Pamätníku československej armády v Zborove a návšteva Zborovského hradu.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Zuzana Čaputová