V Zemianských Kostoľanoch vykopali podozrivé látky

Vo vojenskom objekte v Zemianskych Kostoľanoch, kde pôsobia špecialisti pre oblasť radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, minulý týždeň polícia vykopala podozrivé nádoby. Hoci ich obsah ešte nie je známy, začala trestné stíhanie vo veci nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov.

23.09.2019 16:24
látky Foto:
V Zemianskych Kostoľanoch vykopali podozrivé látky.
debata (6)

Podľa našich informácií približne 150 nádoby rôznych tvarov a veľkostí bolo zakopaných v hĺbke zhruba pol druha metra. „Vyšetrovateľ v Trenčíne začal trestné stíhanie vo veci zločinu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, radioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov a prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi,“ stručne uviedla trenčianska policajná hovorkyňa Danka Adámiková.

V samotnej obci Zemianske Kostoľany sa začínajú šíriť rôzne klebety, že v zemi mohli byť aj chemické bojové látky. „Neviem zatiaľ o tom nič, nikto ma nekontaktoval,“ krčí ramenami starostka obce Jana Školíková.

V Zemianskych Kostoľanoch pôsobí vojenská posádka od 30. rokov minulého storočia. Nachádza sa tam aj Výcvikové a testovacie centrum radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, kde sa pred rokom konalo medzinárodné cvičenie Toxic Valley, na ktorom sa stretli špecialisti z 12 krajín a troch výcvikových inštitúcií NATO.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zemianske kostoľany #podozrivé látky