Vzácne prilby pri Michalovciach vyryli diviaky, našiel ich hubár

Neďaleko obce Trhovište v okrese Michalovce našiel vlani hubár vzácne prilby z mladšej doby bronzovej. Zo zeme ich zrejme vyryli diviaky. Nálezca ich zaniesol do Východoslovenského múzea v Košiciach, kde sú dnes vystavené.

24.09.2019 15:00
07 prilby hakl 3x Foto: ,
Prilby z mladšej doby bronzovej sú v múzeu v Košiciach.
debata (4)

Podľa archeológa Dáriusa Gašaja sú takéto nálezy zriedkavé nielen na našom území, ale aj v celej Európe, známych je okolo 120 exemplárov rôznych typov. Nadšenci histórie si ich teraz môžu pozrieť v múzeu.

Hubár si prilby všimol v rozrytej pôde po diviakoch. Samotné prilby boli čiastočne vsunuté do seba, okrem toho boli pri nich uložené aj dva páry lícnych chráničov a dve špirálovité náramenice. Nálezca sa skontaktoval s pracovníkmi Východoslovenského múzea a svoj objav im priniesol.

„Z objaveného súboru bronzových predmetov sú najpozoruhodnejšie dve bronzové prilby, ktoré sú typovo zhodné. Majú polguľovitú, na bokoch mierne sploštenú hlavicu a na vrchole centrálny pozdĺžny trojzubý hrebeň s dutinkou na upevnenie ozdobného chochola. V žliabku na oboch bočných stranách na spodnom okraji prílb sa nachádzali dierky na prichytenie ich lícnych chráničov,“ predstavuje vzácny nález Gašaj.

Prilby sú sčasti poškodené, čo však podľa archeológa neznižuje význam ich nálezu a historickú hodnotu. „Prilby s hrebeňom z Trhovišťa v okrese Michalovce sú západoeurópskeho pôvodu, odlišné podľa ich vyhotovenia z dvoch dielov. Priliehavé analógie k nim nájdeme iba vo východoalpskej oblasti, odkiaľ sú známe doteraz iba tri takéto prilby,“ dodáva Gašaj.

Jedna kompletne zachovaná prilba pochádza z lokality Pass Lueg, teda z priesmyku Lueg v Alpách, objavili ju v roku 1838. Druhá, značne poškodená, pochádza z lokality Piller Sattel v Tirolsku a tretia z Anlauftalu pri Salzburgu je ojedinelým nálezom. Všetky sú datované do mladšej doby bronzovej, teda do 12. storočia pred naším letopočtom.

„Pôvod prílb z Trhovišťa ostáva zatiaľ nejasný. Pôvodne tvorili zrejme významný artikel obchodu, dovážaný pravdepodobne pre najvyššiu spoločenskú elitu, napríklad vojenských náčelníkov, ktorá sa honosila nielen kovovými prilbami, ale aj panciermi, ktoré poznáme aj z nálezov z územia východného Slovenska,“ poznamenáva Gašaj.

Prilby aj panciere boli viac vonkajším výzorom a symbolom postavenia a moci ich nositeľov ako skutočnou ochranou v boji. Tie z Trhovišťa boli nosené a obidve aj vo svojej dobe opravované.

„Objavené bronzové predmety možno bezpochyby označiť ako depot, teda súbor zámerne do zeme uložených predmetov. Dôvod uloženia však ostáva otázny. Možno to bol iba strach pred odcudzením, možno obeta neznámym božstvám vykonaná neďaleko starej obchodnej cesty,“ dodáva archeológ.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #doba bronzová #prilba