Zrážku s vlakom pri Rožkovanoch neprežili tri ženy

Tri kolegyne, ktoré sa viezli z práce v nábytkárskej firme v Sabinove, zahynuli na železničnom priecestí tesne pred obcou Rožkovany. Podľa predbežných informácií si vodička nevšimla svetelnú a zvukovú signalizáciu a so Škodou Fabia vošla priamo do cesty idúceho nákladného vlaku.

24.09.2019 15:12 , aktualizované: 18:30
debata (73)

Lokomotíva tlačila auto so ženami vo veku 50, 54 a 59 rokov ešte približne 200 metrov. Okamžite na miesto dorazili hasiči z Lipian a zo Sabinova a na miesto boli vyslaní aj záchranári, no ich pomoc už nebola potrebná. „Zranenia osádky boli nezlučiteľné so životom. Privolaný lekár musel u všetkých troch konštatovať smrť,“ spresnila Katarína Načiniaková, hovorkyňa skupiny Falck.

Dve ženy žili v Rožkovanoch, tretia v susednom Milpoši. „Okolnosti polícia preveruje, vyšetrovateľ okresného riaditeľstva v Prešove vo veci začne trestné stíhanie pre prečin usmrtenia,“ informoval Igor Pavlik, hovorca prešovského krajského policajného riaditeľstva. Dodal, že dychová skúška u 58-ročného rušňovodiča mala negatívny výsledok.

Pravdepodobnou príčinou tragickej nehody je, že vodička si na nechránenom priecestí nevšimla svetelnú aj zvukovú signalizáciu. „Pri priecestí sú už viaceré drevené kríže, nie je to prvá smrteľná nehoda, ktorá sa tam stala. Už viackrát ľudia z dediny požadovali, aby tam železničiari osadili rampy, no doteraz sa nič nestalo. Dokedy sa bude čakať na podobné tragédie?“ uviedol obyvateľ obce Ján, ktorý poznal dve z obetí najčerstvejšej tragédie. Dodal, že len pár metrov od priecestia je vyťažená cesta, kde došlo k vážnym dopravným nehodám, pri ktorých zahynuli ľudia.

Zareagovali aj obyvatelia z okolitých obcí, ktorí cez toto železničné priecestie prechádzajú. Viera na sociálnej sieti komentovala, že závory tam už dávno mali byť. „Mala som tú česť ísť cez to priecestie párkrát, a od Rožkovian mi nebolo všetko jedno,“ vyjadrila sa. Podľa Miroslava mohlo tragédii napomôcť aj silné slnko. „Momentálne svieti priamo do očí, keď vychádzate na priecestie,“ upozornil.

Vlani Železnice SR zaznamenali na železničných priecestiach 48 nehôd, pričom bolo usmrtených 15 ľudí a 14 bolo ťažko zranených. Začiatkom roka železnice hodnotili priecestie pri Rožkovanoch ako vysoko bezpečné, hoci je bez závor. "Okrem toho, že dáva účastníkom cestnej premávky jednoznačne, zreteľne a v dostatočnom predstihu výstrahu, že nesmú vchádzať na železničné priecestie, informuje rušňovodiča železničného vozidla približujúceho sa k priecestiu, akou dovolenou rýchlosťou a akým spôsobom môže pokračovať v jazde k nemu,“ uviedla vtedy spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #zrážka s vlakom