Námestie Nežnej revolúcie o krok bližšie k realite

Najlegendárnejšie bratislavské námestie je o krok bližšie k rozdeleniu. Poslanci bratislavskej miestnej časti Staré Mesto odsúhlasili návrh primátora hlavného mesta Matúša Valla, aby sa časť Námestia SNP premenovala na Námestie Nežnej revolúcie. Posledné slovo bude mať v októbri mestské zastupiteľstvo. Podľa historika Dušana Kováča by v hlavnom meste Námestie Nežnej revolúcie malo byť, rozdelením existujúceho námestia si však nie je istý.

24.09.2019 16:00 , aktualizované: 17:45
námestie snp, námestie nežnej revolúcie, stará... Foto: ,
Časť bratislavského Námestia SNP pred Starou tržnicou by sa mala premenovať na Námestie Nežnej revolúcie.
debata (72)

Námestie SNP v Bratislave sa spája s viacerými významnými udalosťami Slovenska. V novembri 1989 na tomto mieste demonštrovalo zhruba 100-tisíc ľudí v boji za demokraciu, v roku 2002 zase tisíce fanúšikov oslavovali hokejový majstrovský titul. Na námestí sa konali protesty Gorila aj demonštrácie pod hlavičkou Za slušné Slovensko. Nachádza sa v priamom centre hlavného mesta a ide o významný dopravný uzol v rámci Bratislavy. Teraz sa zdá, že sa o niečo zmenší. Návrh primátora Valla na premenovanie časti tohto priestoru na Námestie Nežnej revolúcie odsúhlasilo 20 z 22 prítomných staromestských poslancov.

„Aby priestor pred Starou tržnicou mohol niesť tento názov, tak zostáva už len hlasovanie poslancov mestského zastupiteľstva. Návrh predložíme na októbrové zasadnutie mestského zastupiteľstva. Verím, že 30. výročie pádu totality si v Bratislave pripomenieme novým námestím,“ reagoval na výsledok hlasovania primátor.

Výročie pripadá na 17. novembra, do tohto termínu sa zmena zrejme nepodarí. Zákon totiž zakazuje premenovávať ulice, námestia či obce pol roka pred voľbami. Tie budúcoročné budú 29. februára. „Neviem, či sa to stihne, pretože pol roka pred voľbami sa zmrazí zoznam adries,“ poznamenala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Nový názov by dostala spodná časť Námestia SNP pred budovou Starej tržnice. Ide tiež o jedinú budovu, ktorej sa premenovanie námestia dotkne.

„Samozrejme, Námestie Nežnej revolúcie by v Bratislave malo byť a mohlo byť. Nie som si ale istý, či toto riešenie, že sa rozdelí námestie, ktoré bolo jedným námestím už od Uhorska, je vhodné. To je môj názor, dalo by sa nájsť miesto hocikde inde,“ povedal pre Pravdu historik Dušan Kováč.

S premenovaním časti námestia vyjadrili ešte v lete nesúhlas predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB). „Domnievam sa, že v Bratislave sa pri troche ochoty nájde vhodné miesto aj na pripomenutie si 30. výročia novembrovej revolúcie,“ vyhlásil v júli predseda SZPB Pavol Sečkár. Hoci sa predstavitelia zväzu s Vallom stretli, v tejto téme spoločnú reč nenašli. Sečkár len stručne zopakoval, že si za svojím stanoviskom stojí a s premenovaním časti námestia nesúhlasí.


VIDEO: V uliciach hlavného mesta sme v polovici júla zisťovali názor jeho obyvateľov na pripravované zme­ny.

Video

Námestie SNP

Jedno z najznámejších bratislavských námestí sa nachádza v mestskej časti Staré Mesto. Leží medzi Kamenným námestím a Hurbanovým námestím, prechádza ním električková trať. Námestie nesie dnešný názov od 60. rokov 20. storočia, predtým sa volalo Stalinovo námestie. V jeho spodnej časti sa nachádza prvá výšková budova v Bratislave Manderlák, ktorý má 11 nadzemných podlaží. V bezprostrednej blízkosti Manderláka stojí budova Starej tržnice. Dominantou námestia je pamätník partizána s dvoma ženami. Odhalený bol pri 30. výročí SNP v roku 1974, autormi sôch sú akademický sochár Ján Kulich a architekt Dušan Kuzma.

Bratislavské Námestie SNP. Foto: Robert Hüttner, Pravda
námestie snp, bratislava, pomník Bratislavské Námestie SNP.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Námestie SNP #Námestie Nežnej revolúcie