Odporcovia potratov hanobia lekárov

Odporcovia potratov opäť šokujú nechutnými fotografiami. Na hlavnom Mierovom námestí v Trenčíne začiatkom tohto týždňa rozložili panely, na ktorých boli obrazy mŕtveho plodu, ďalšie zábery prirovnávali lekárov, ktorí vykonávajú interrupcie, k príslušníkom fašistickej SS a k eštébákom. Prezentáciou sa zaoberá komisia Rady pre reklamu.

25.09.2019 17:53
trenčín, námestie Foto: ,
Hlavné námestie v Trenčíne, na ktorom vystavovali plagáty.
debata (103)

Panely rozmiestnilo občianske združenie Centrum pre bioetickú reformu na najfrekventova­nejšom námestí v Trenčíne. Podľa hovorkyne mesta Eriky Ságovej združenie riadne oznámilo konanie verejného zhromaždenia. „Išlo o tri oznámenia o verejnom zhromaždení na dni 23., 24. a 27. septembra. Oznámenia sa nepovoľujú, len oznamujú. Ako účel bolo uvedené toto: Stop genocíde – proti porušovaniu ľudských práv a proti extrémizmu,“ skonštatovala hovorkyňa. Samospráva tvrdí, že nemala dôvod akciu zakázať, a to aj na základe nálezu Ústavného súdu. Panely však nepovažuje za úplne vhodné. „Súhlasíme, že je to kontroverzné,“ dodala Ságová.

Odporkyňa potratov Jana Tutková z občianskeho združenia Centrum pre bioetickú reformu tvrdí, že fotografie v Trenčíne v prípade dobrého počasia opäť vystavia tento piatok, keď majú ohlásené verejné zhromaždenie. Nič pohoršujúce v nich nevidí. „My to robíme už dvanásty rok po mestách aj dedinách. Okrem námestí chodievame aj na rôzne festivaly a púte, teda tam, kde sa zdržuje najväčšia masa ľudí,“ uviedla Tutková.

„Môžem sa k tomu vyjadriť iba ako lekár. Vnímam to ako veľmi negatívnu a veľmi zlú kampaň. Myslím si, že je ťažké rozhodnutie samotnej ženy, aby takéto niečo podstúpila. Ak má vlastné dôvody, prečo tak chce urobiť, určite je pre ňu lepšie, keď sa takýto zákrok urobí v medicínskom zariadení, ako keď sa bude téma týmto spôsobom tabuizovať a znechucovať všetkým ľuďom. Podľa mňa je na Slovensku interupcií málo,“ povedal Marián Šóth, šéf Asociácie súkromných lekárov.

Nie je to prvýkrát, čo centrum vystavilo nechutné zábery na verejnosti. Takouto kampaňou šokovalo v roku 2008. Polícia vtedy ukončila protest kresťanských aktivistov v Košiciach a prikázala im stiahnuť najkontroverznejšie obrazy, na ktorých boli znázornené obete koncentračných táborov, týrané deti a fotografie plodu po interrupcii. Tvrdila, že bol spáchaný priestupok, výstava podľa polície pohoršila verejnosť. Občianske združenie dalo vec na súd. Nakoniec v júni 2009 Ústavný súd rozhodol v prospech aktivistov s tým, že majú právo na slobodu prejavu.

Ich bilbordovú kampaň v roku 2007 posudzovala Rada pre reklamu, označila ju za neetickú a žiadala o jej stiahnutie. Tutková vtedy oponovala, že rada nemá vo svojej kompetencii posudzovať nekomerčnú reklamu.

Sťažnosť na tohtotýždňové panely v Trenčíne znovu skončila na rade. „Zatiaľ nám bola doručená jedna sťažnosť, ktorou sa bude arbitrážna komisia zaoberať na svojom najbližšom zasadnutí,“ povedala Eva Tiko Rajčáková z Rady pre reklamu s tým, že ak komisia rozhodne, že reklama porušuje etický kódex a sťažnosť vyhodnotí ako opodstatnenú, vyzve zadávateľa, aby ju stiahol alebo upravil.

Fotografie panelov sme poslali odborníkovi na reklamu Michalovi Ruttkayovi. „Toto nie je reklama, ale propaganda. Určite takýto komunikačný postup vyžaduje reguláciu a jej zadávatelia vyzerajú na tých, čo pochodovali tento víkend v Bratislave v zelených tričkách… za rodinu…,“ reagoval Ruttkay.

Podľa Petra Weisenbachera z Inštitútu ľudských práv takáto prezentácia v uliciach nie je v poriadku. „Prvým dôvodom je, že takýto obsah môže na ulici alebo na nejakom nosiči vidieť úplne ktokoľvek. Ak títo ľudia hovoria o ochrane detí, mali by v prvom rade chrániť tie deti, ktoré chodia po uliciach a na ktoré môžu mať takéto obrázky traumatizujúci vplyv. Druhá vec je tá, že oni manipulujú a klamú, pretože nemôžu používať slová ako genocída, vražda, vrah na ľudí, ktorí vykonávajú alebo je na nich vykonávané umelé prerušenie tehotenstva, pretože to je názov nejakej skutkovej podstavy, ktorá je právne ošetrená a týmto spôsobom sa dopúšťajú okrem iných vecí aj ohovárania,“ zdôraznil Weisenbacher.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #potraty