V parčíku na Legionárskej začali rúbať stromy, vyvolalo to konflikt

V parčíku na Legionárskej ulici začali vo štvrtok (26. 9.) rúbať 15 inváznych drevín. Dodávateľ prác začal realizovať výrub skôr, ako mal, a bez toho, aby v parčíku umiestnil informačné tabule, ktorými hlavné mesto dáva obyvateľom vedieť, o aký výrub ide. Spôsobilo to konfliktnú situáciu medzi obyvateľmi a pilčíkom. O prípade informuje primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti.

27.09.2019 17:54
debata (11)

„Telefonoval som v piatok ráno so šéfom dodávateľskej firmy, ktorý uznal pochybenie a je pripravený niesť sankcie zo strany mesta,“ priblížil primátor. Pätnásť drevín, ktoré v tomto parčíku potrebuje mesto vyrúbať, patrí medzi invazívne dreviny. Tie podľa Valla predstavujú závažné ohrozenie pre iné rastliny aj živočíchy, pretože potláčajú prirodzenú druhovú rozmanitosť a znižujú ekologickú stabilitu prostredia.

„Takéto dreviny je podľa zákona o ochrane prírody a krajiny povinný odstraňovať každý vlastník alebo správca územia, a preto sme to povinní urobiť aj my,“ vysvetlil. Ešte túto sezónu však do parčíku v rámci náhradnej výsadby vysadí samospráva šesť listnatých drevín a budúcu sezónu v ňom má v pláne vysadiť ďalších 50 sakúr. „Výsledkom tak bude celkom nový park v tomto priestore,“ deklaruje primátor.

Téma ochrany zelene je podľa jeho slov veľmi citlivá vec, a preto si na všetky orezy a výrubu drevín v meste nastavili prísne pravidlá. Všade, kde má k takémuto zásahu z nejakého dôvodu prísť, pripravuje samospráva informačné tabule o tom, akého množstva drevín sa výrub alebo orez týka, z akého dôvodu k nemu prichádza a ako bude riešená náhradná výsadba. „Takéto tabule vždy niekoľko dní pred plánovaným zásahom osadzujeme priamo na mieste. Tieto isté informácie sme mali pripravené aj o plánovanom výrube v tomto parčíku,“ podotkol Vallo.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dreviny #výrub stromov #matúš vallo #invazívne rastliny