Silný vietor v Nitre zabil 14-ročného chlapca

Na nábreží rieky Nitra vetrisko zlomilo konár starého topoľa, ktorý spadol priamo na skupinu detí. Štrnásťročný žiak základnej školy zomrel priamo na mieste. Jeho dvaja spolužiaci skončili v nemocnici, jedného ešte operovali. Podľa prvotných informácií z miesta nešťastia malo byť obeťou dievča.

30.09.2019 13:17 , aktualizované: 19:15
debata (84)

Školáci sa prechádzali po cyklotrase neďaleko futbalového štadióna. Tá vedie popri nábreží a je obľúbeným vychádzkovým miestom Nitranov. Na 28 žiakov vo dvoch skupinách dohliadala učiteľka. Vpredu kráčala skupinka ôsmich, za nimi išla dvadsiatka detí. Hrubý a niekoľko kilogramov vážiaci konár spadol na prvú skupinu. „Pri páde zasiahol tri maloleté osoby, z ktorých dve utrpeli zranenia rôzneho charakteru a jedna udalosť neprežila. Psychológovia Hasičského a záchranného zboru poskytli na mieste nešťastia krízovú intervenciu,“ objasnila hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová. Podľa hovorkyne nitrianskej nemocnice Tatiany Timkovej sú obaja školáci mimo ohrozenia života.

VIDEO: Pozrite si video z miesta tragédie. Zdroj: TASR

Video

„Je to obrovská tragédia nielen pre celú rodinu, ale aj pre celé mesto. Matke žiaka som vyjadril úprimnú sústrasť, bola to veľmi ťažká situácia,“ uviedol krátko po nešťastí primátor Nitry Marek Hattas. Rodičia ďalších žiakov priznali, že ich deti v rámci telesnej výchovy často chodievali na vychádzky práve na nábrežie rieky. „Nikdy by nám nezišlo na um, že by sa niečo takéto mohlo stať. Naopak, vítali sme, že chodia von, že sú naše deti na čerstvom vzduchu,“ povedal otec 12-ročného žiaka školy. Samotná škola sa k situácii odmietla predbežne vyjadriť.

Úprimnú sústrasť rodine a pozostalým vyjadrila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Vo svojom facebookovom statuse tiež dodala, že dúfa, že všetci ostatní dostanú tú najlepšiu opateru a budú v poriadku. „Myšlienkami som s rodinami obetí tohto nešťastia. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine, ktorá prišla o milované dieťa. Dúfam, že všetci ostatní dostanú najlepšiu opateru a budú v poriadku,“ píše sa vo vyhlásení.

Nitrania sa už dlhšie sťažovali na zlý stav starých topoľov. Na sociálnych sieťach sa objavovali fotografie popadaných konárov i stromov. Pozemky však podľa primátora Hattasa mestu nepatria a mesto nie je ani správcom topoľov. „Zisťujeme, kto je vlastne správcom, kto sa má starať o tieto stromy,“ uviedol. Spresnil, že mesto v tomto roku už skontrolovalo stav stromov v priestoroch materských a základných škôl. „Budeme hľadať toho, kto je zodpovedný za to, čo sa stalo. A budeme apelovať, aby správcovia, ktorí majú na starosti tieto stromy, spravili kroky a opatrenia, aby sa takýto vážny stav už nikdy neopakoval,“ prízvukoval Hattas.

Pozemok, na ktorom rastú topole, patrí Nitrianskej diecéze. „Vzhľadom na to, že nešťastie sa stalo vplyvom zhoršených poveternostných podmienok, treba v prvom rade vyjadriť hlbokú ľútosť a sústrasť pozostalým chlapca, ktorého bohužiaľ padajúci konár zasiahol tak vážne, že stratil svoj mladý život. Je nám veľmi ľúto, čo sa stalo. V súvislosti s tým, že stromy stoja na pozemkoch, ktoré sú vo vlastníctve nitrianskeho biskupstva, s tým nenarobíme nič, ale čo sa týka zodpovednosti, my si teraz počkáme na odborné stanoviská, pretože sa stala tragická udalosť a budeme čakať na stanoviská odborníkov, ktorí posúdia stav stromov,“ uviedol hovorca biskupstva Tibor Ujlacký.

V Nitre vplyvom silného vetra spadol strom na...
V Nitre vplyvom silného vetra spadol strom na...
+2V Nitre vplyvom silného vetra spadol strom na...

Desiatky výjazdov

Silný nárazový vietor si vyžiadal aj nárast výjazdov hasičov k udalostiam technického charakteru. Od desiatej hodiny vykonali v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou už 171 výjazdov, pričom pri desiatkach z nich stále zasahujú, informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová.

Príslušníci HaZZ a dobrovoľní hasiči pomáhajú pri odstraňovaní popadaných stromov z cestných komunikácií a zaparkovaných vozidiel, v niekoľkých prípadoch odstraňujú strhnuté strechy.

„Najvážnejšia situácia je v Nitrianskom a Trnavskom kraji, kde hasiči zasahovali už 40-krát v oboch prípadoch. V Bratislavskom kraji boli hasiči v súvislosti s vetrom vyslaní k 34 prípadom, z toho až 32-krát zasahovali priamo v Bratislave,“ poznamenala Farkasová. V Banskobystrickom kraji pomáhali hasiči pri 32 technických udalostiach, v Žilinskom kraji boli vyslaní na 13 miest.

Situácia v Košickom a Prešovskom kraji je pokojnejšia, hasiči tam zasahovali len dvakrát v oboch prípadoch. Podľa Farkasovej sa predpokladá, že výjazdy k podobným udalostiam budú ešte pribúdať.

Výpadky elektriny

Problémy sú aj s elektrinou. Viac ako 11 000 odberných miest na strednom Slovensku ju kvôli vetru stále nemá.

„Mimo prevádzky je 130 distribučných trafostaníc. Na príčine sú najmä stromy, ktoré spadli na vzdušné vedenia vysokého napätia. Na viacerých miestach pretrhali vodiče a poškodili stĺpy,“ uviedol pre TASR hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš. Najviac trafostaníc mimo prevádzky je v Hriňovej (36), Handlovej (15) a v Strelníkoch v okrese Banská Bystrica (13).

Pracovníci SSD sú podľa Gejdoša v plnom nasadení a situáciu riešia. „Tam, kde to bude možné, zabezpečia zásobovanie odberateľov z alternatívnych okruhov. V mnohých prípadoch však budú musieť obyvatelia počkať na odstránenie poruchy. Preto ich žiadame o trpezlivosť,“ priblížil.

Ako dodal, všetci v teréne aj na dispečingu robia maximum pre to, aby obnovili dodávku elektriny čo najskôr. „Musia však pri tom rešpektovať v prvom rade bezpečnosť, ale aj poveternostné a terénne podmienky,“ pripomenul.

SHMÚ: Výstrahy pred vetrom platia pre celé územie Slovenska až do večera

Výstrahy pred silným vetrom platia v pondelok pre celé územie Slovenska až do večerných hodín. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojej webovej stránke.

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa. Platí pre celé územie Slovenska do 19.00 h. Rýchlosť vetra môže ojedinele dosiahnuť 18 až 23 metrov za sekundu. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ upozornili na to meteorológovia. Môže tiež spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Výstrahy platia aj na horách. V okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad môže v nadmorskej výške nad 1500 metrov dosiahnuť rýchlosť vetra v nárazoch 38 až 44 metrov za sekundu a v priemere 25 až 28 metrov za sekundu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a danej oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ komentujú odborníci. Výstraha druhého stupňa v týchto lokalitách platí do 21.00 h.

Prvostupňová výstraha platí pre horské oblasti Slovenska až do pondelkovej polnoci. Meteorológovia očakávajú v nárazoch vietor s rýchlosťou 30 až 37 metrov za sekundu.

Počasie na Slovensku v súčasnosti ovplyvňuje hlboká tlaková níž, zvyšujú sa tak rozdiely v tlaku vzduchu, v dôsledku čoho sa zosilňuje aj vietor. Meteorológovia očakávajú, že vietor začne slabnúť večer a na horách až v noci.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #silný vietor