V Ožďanoch zhorela strecha renesančného kaštieľa

Zhruba 30 profesionálnych i dobrovoľných hasičov zasahovalo vo štvrtok pri požiari šindľovej strechy kaštieľa v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota. O zásahu informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

03.10.2019 18:43 , aktualizované: 21:35
Kaštieľ v Ožďanoch Foto:
Kaštieľ v Ožďanoch
debata (3)

„Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že požiar zachvátil strechu budovy. Na mieste udalosti zasahujú príslušníci z Rimavskej Soboty, Lučenca a Poltára, ako aj členovia dobrovoľných hasičských zborov z Oždian, Poltára a Kružna,“ konkretizovala Križanová. Dodala, že požiar sa podarilo lokalizovať krátko pred 20.00 h, hasiči následne pracovali na jeho likvidácii.

Podľa slov Mariána Brádňana z HaZZ Rimavská Sobota prebiehalo hasenie strechy po celom obvode. „Kaštieľ má rozmery zhruba 40 krát 40 metrov. Strecha horela v celom rozsahu, kaštieľ je už fakticky bez strechy,“ uviedol Brádňan.

Doplnil, že na miesto bol privolaný aj zisťovateľ príčin požiarov. Podľa informácií od miestnych obyvateľov vznikol požiar okolo 17.00 h a veľmi rýchlo sa rozšíril. Šindľová krytina podľa nich zhorela približne za polhodinu.

Renesančný kaštieľ bol najvýznamnejšou pamiatkou Oždian. V 17. storočí sa v ňom narodila Julianna Korponayová, známa z románu Móra Jókaiho ako Levočská biela pani.

Kaštieľ bol vážne poškodený počas druhej svetovej vojny pri prechode frontu. Neskôr bol čiastočne opravený, napriek tomu však bol niekoľko desaťročí prázdny a chátral. Po zmene režimu vystriedal niekoľko vlastníkov, ktorí s ním mali rôzne zámery. Ani jeden však nebol realizovaný a objekt napokon skončil v exekúcii.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #kaštiel #Ožďany