Zodpovednosť za katastrofu v Ožďanoch nesie Bystrická dopravná spoločnosť

Bystrická dopravná spoločnosť nesie plnú zodpovednosť za vzniknutú katastrofu v Ožďanoch. V súvislosti s požiarom kaštieľa v obci Ožďany to tvrdí Ministerstvo kultúry (MK) SR. Informoval o tom štátny tajomník rezortu Konrád Rigó.

05.10.2019 17:57
Ožďany kaštiel požiar Foto: ,
Strechu renesančného kaštieľa zachvátil požiar vo štvrtok 3. 10.
debata (9)

„Vlastníctvo národnej kultúrnej pamiatky neznamená iba hodnotný nehnuteľný majetok v účtovníctve podniku, je to aj obrovská úloha spoločenskej zodpovednosti pre firmu. Za stav a za ochranu národnej kultúrnej pamiatky podľa zákonov tejto krajiny zodpovedá jej vlastník,“ uviedlo ministerstvo v stanovisku.

Rezort tiež poukázal na to, že dotknutá spoločnosť za posledných päť rokov nepodala ani jednu žiadosť na ochranu kaštieľa, pričom MK ponúka vlastníkom pamiatok rôzne dotácie. Podotkol tiež, že podľa medializovaných informácií nemala spoločnosť svoj majetok ani poistený. „Môžeme teda konštatovať, že v týchto svojich zákonných a spoločenských úlohách Bystrická dopravná spoločnosť očividne zlyhala,“ skonštatovalo MK.

Rezort očakáva, že spoločnosť urobí všetko pre záchranu a obnovu pamiatky, keďže disponuje niekoľkomiliónovým nerozdeleným ziskom. MK sa pritom odvoláva na účtovnú závierku spoločnosti z roku 2018.

Strechu renesančného kaštieľa zachvátil požiar vo štvrtok (3. 10.), polícia príčiny udalosti vyšetruje. Škody by nemali byť menšie ako 300 000 eur. Požiar prakticky úplne zničil šindľovú strechu na celom objekte.

Renesančný kaštieľ bol najvýznamnejšou pamiatkou Oždian. V 17. storočí sa v ňom narodila Julianna Korponayová, známa z románu Móra Jókaiho ako Levočská biela pani.

Kaštieľ bol vážne poškodený počas druhej svetovej vojny pri prechode frontu. Neskôr bol čiastočne opravený, napriek tomu však bol niekoľko desaťročí prázdny a chátral. Po zmene režimu vystriedal niekoľko vlastníkov, ktorí s ním mali rôzne zámery. Ani jeden však nebol realizovaný a objekt napokon skončil v exekúcii.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #kaštiel #Ožďany