Mladíkov, ktorí zbili manželov v bratislavskej MHD, chcú obžalovať

Dvojicu mladíkov, ktorí v máji zbili v bratislavskom mestskom autobuse manželský pár, obžalujú. K rýchlemu ukončeniu vyšetrovania prispeli svedkovia incidentu, ktorí sa prihlásili na polícii. Dopravný podnik hlavného mesta postupne pridáva kamery do vozidiel.

07.10.2019 09:21 , aktualizované: 17:08
debata (38)

Policajný vyšetrovateľ ukončil prípravné konanie a prokurátorovi navrhol obžalovať 18-ročného Ondreja Á. a 18-ročného Stanislava G. z Bratislavy. „Obvinení budú mať teraz možnosť uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste, alebo pôjde celá vec na súd,“ informovala polícia na sociálnej sieti.

Mladíci sú obvinení pre trestné činy ublíženia na zdraví, vydierania, nebezpečného vyhrážania a výtržníctva. „Chceme poďakovať cestujúcim z autobusu, ktorí sa prihlásili na polícii a k veci vypovedali. Aj vďaka nim sme tento prípad urýchlene objasnili,“ dodala polícia, podľa ktorej ide o expresné ukončenie vyšetrovania.

Incident sa odohral v druhej polovici mája v autobuse číslo 83 smerujúcom do mestskej časti Dúbravka, na trase medzi zastávkami SAV a Damborského medzi 23. a 23.30 večer. Skupina mladíkov sa počas jazdy správala hlučne a robila neporiadok.

Manželský pár (50 a 53 rokov) skupinu napomenul, na čo mladíci zareagovali agresívne a muža i ženu zbili. Výtržníci spôsobili manželom rôzne zranenia a zlomeniny v oblasti tváre a z autobusu utiekli. Stihli sa im však ešte vyhrážať zabitím, ak pôjdu na políciu. Ženu hospitalizovali. V čase incidentu malo v autobuse cestovať 20 ľudí, po príchode policajtov už neboli na mieste. Svedkov musela polícia hľadať, starší autobus nebol vybavený bezpečnostnou kamerou.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) pripomenul, že od mája neeviduje podobný incident. „V nočnej výprave sú nasadené na autobusové linky nové vozidlá, ktoré sú vybavené nielen vnútorným, ale aj vonkajším kamerovým systémom,“ vysvetlila Adriana Volfová, hovorkyňa podniku, s tým, že kamerami budú vybavené aj staršie vozidlá. Všetci vodiči podľa nej zároveň prešli školením, ako postupovať v mimoriadnych situáciách.

Dohoda o vine a treste môže byť v niektorých prípadoch pre páchateľov miernejšia ako konanie pred súdom. „V zmysle Trestného zákona v konaní o dohode o vine a treste súd môže znížiť trest pod dolnú hranicu trestnej sadzby,“ vysvetlil profesor z Právnickej fakulty UK Tomáš Strémy.

Inštitút sa využíva vtedy, ak vyšetrovanie dostatočne preukazuje, že išlo o trestný čin a dopustil sa ho obvinený, ktorý sa k skutku priznal a vinu uznal. „Toto konanie sa môže začať na podnet obvineného alebo aj bez podnetu. Ak došlo k dohode, musí ju predložiť prokurátor na schválenie súdu,“ uzatvoril Strémy.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #napadnutie #MHD #obžaloba