Pri falošnej zbierke sa Rumunky na Považí tvárili ako nemé a hluché

Podvodníčky šarapatili v Považskej Bystrici, od ľudí sa snažili vybrať peniaze na falošnú zbierku. Dve ženy z Rumunska sa pritom tvárili ako nemé a sluchovo postihnuté. Mestskí policajti ich chytili vďaka kamerovému systému. Policajné prezídium varuje dôverčivých ľudí, aby nenaleteli podvodníkom a pripomína, že každá zbierka sa dá preveriť.

08.10.2019 18:50
debata (40)

„Stretávame sa s týmto problémom, že v našom meste sa niekedy vyskytnú občania rumunského pôvodu, ktorí nelegálnym spôsobom, podvodným konaním vyberajú od našich občanov rôzne finančné sumy na rôzne zbierky na podporu rozvoja rôznych charitných domov, pre zdravotne postihnuté deti. V súčasnej dobe máme v meste 51 nových kamier. Aj nedávno nám bolo oznámené občanmi, že v centrálnej mestskej zóne sa pohybujú dve podozrivé osoby, tie sme hneď zaznamenali na kamerách,“ uviedol náčelník Mestskej polície v Považskej Bystrici Juraj Lieskovský.

Video: Aké praktiky využívajú niektoré Rumunky v Považskej Bystrici na to, aby vylákali od ľudí peniaze a čo proti tomu robí mesto a mestská polícia?

Video

Na miesto vyrazila hliadka, použila však malý trik. „Jeden mestský policajt išiel v civile, lokalitu zmonitoroval a tieto dve osoby sa mu podarilo pristihnúť priamo pri skutku,“ dodal Lieskovský. Ku kolegovi v civile sa hneď policajt v uniforme a ženy na mieste zadržali. Tie za ten čas stihli vybrať od dvoch ľudí po dvadsať a desať eur. Tieto peniaze mestskí policajti oklamaným darcom hneď vrátili, Rumunky predviedli na mestskú políciu a pokutovali.

Podľa primátora mesta Karola Janasa sa ženy vydávali za nepočujúce a nemé. „Stalo sa, ony naozaj hrali na city,“ poznamenal primátor, ktorý si nevie vynachváliť kamerový systém. Ten sa bude ešte rozširovať.

„V súčasnej dobe sme boli úspešní v projekte, takže by sme mali dostať ďalšie kamery. Kvôli bezpečnosti občanov sa snažíme, aby bolo čo najviac verejných priestranstiev pod kontrolou kamier mestskej polície. Aj prípad s Rumunkami sa podarilo odhaliť vďaka tomu, že boli monitorované cez kamerový systém. Kamery jednoznačne pomáhajú, vytrácajú sa nám napríklad v minulosti celkom rozšírené trestné činy ako krádeže áut. Centrum mesta sa vyprázdnilo od rôznych asociálnych osôb,“ doplnil Janas.

Polícia nevykazuje osobitnú štatistiku prípadov, keď podvodníci lákajú ľudí na falošné zbierky. „Vo všeobecnosti môžeme odporučiť, preveriť si každú zbierku, či je skutočne vyhlásená. A to nielen podľa jej názvu, ale aj prostredníctvom ďalších identifikačných znakov, ktoré sú uvedené v registri verejných zbierok, ako registračné číslo, organizátor či účel verejnej zbierky,“ poukázal Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru.

Podľa zákona musí byť zbierka zapísaná v registri zbierok. Vykonávať ju môžu občianske združenia, neziskové organizácie poskytujúce verejnoprospešné služby, neinvestičný fond, nadácia, Červený kríž, účelové zariadenie cirkvi, záujmové združenie právnickej obce či združenie obcí. Ani jednu z týchto podmienok Rumunky nedodržali, ich zbierka nebola ohlásená ani zapísaná v registri.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #Považská Bystrica #Rumunky