V pivnici v Sobranciach nie je ropa, ale asfaltový tmel

Nález tmavej tekutiny pripomínajúcu ropu v pivnici jedného z rodinných domov v Sobranciach vyvolal v lete obavy majiteľky nehnuteľnosti Evy Pappovej. Postupne výskyt podobnej látky hlásili z viacerých lokalít. Prípadom sa začalo zaoberať aj ministerstvo životného prostredia, ktoré minulý týždeň získalo výsledky rozborov. Vykonalo ich špecializované laboratórium v Česku. To zistilo, že nejde o prírodný produkt a tomuto problému sa bude venovať naďalej.

14.10.2019 15:00
debata

„Ministerstvo životného prostredia zaznamenalo výskyt látky, ktorá pripomínala zápachom a farbou ropu, celkovo na dvoch lokalitách v pivničných priestoroch susediacich domov na Ulici 1. mája v Sobranciach,“ informoval Tomáš Ferenčák, hovorca MŽP, a doplnil, že v spolupráci s geochemikom spoločnosti Nafta, a. s., bola odobratá vzorka tmavej bitúmenovej látky, ktorú pracovníci Nafty poslali na detailnú analýzu do špecializovaného laboratória v Českej republike. Zároveň vzali vzorky vody, a to nielen z tohto miesta, ale aj z verejného žriedla kúpeľov Sobrance a zo studne rodinného domu na Kúpeľskej ulici.

Rezort má podľa Ferenčáka výsledky analýz, z ktorých vyplýva, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o produkt z izolácie domových základov. Spresnil, že vzorka bitúmenu z pivnice rodinného domu na Ulici 1. mája bola analyticky porovnaná so vzorkou komerčne dostupného asfaltového tmelu. „Obe vzorky vykazujú vysokú podobnosť. Vzorka z pivnice obsahuje navyše ľahké aromatické uhľovodíky naftelénového radu, ktoré zvyšujú tekutosť bitúmenu. Vzájomnú vysokú podobnosť vzorky z pivnice domu a asfaltového tmelu potvrdzuje aj zloženie metylfenantrénov,“ doplnil hovorca.

Majiteľka rodinného domu ešte výsledky laboratórnych testov nemá, podobne ako prednosta Okresného úradu Boleslav Lešo, a tak sa nevedeli k celej záležitosti vyjadriť.

Skúsený stavbár, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol, že asfaltový tmel sa bežne používa na hydroizolačné nátery základov stavieb či na renovácie striech. „V minulosti sa pri výstavbe domov a budov týmto materiálom nešetrilo. Postupom rokov mohli na dome vzniknúť trhliny a pri horúčavách sa mohol začať roztápať, alebo bol nejaký sud s takýmto tmelovým asfaltom zakopaný niekde v blízkosti rodinného domu a teraz sa to prejavilo. Ťažko sa dá k tomu bližšie vyjadriť,“ vymenoval možné dôvody výskytu asfaltu.

Ak bude mať ministerstvo dostatok financií, nevylučuje v budúcnosti v tomto území geologický prieskum. „Ministerstvo po získaní všetkých relevantných údajov môže zaregistrovať túto pravdepodobnú environmentálnu záťaž,“ konštatoval Ferenčák.

V prípade odobratia vzoriek vody z troch lokalít polycyklické aromatické uhľovodíky obsahuje vo zvýšenom množstve iba voda z rodinného domu na Ulici 1. mája.

„Voda z kúpeľov Sobrance obsahuje naftalény, ktoré sú najlepšie rozpustné polycyklické aromatické uhľovodíky vo vode. Ich koncentrácia nie je nebezpečná, je omnoho nižšia než indikátor znečistenia. Voda zo studne na Kúpeľskej ulici obsahuje tiež vyššie množstvo naftalénu, nepresahuje však indikátor znečistenia. Táto voda sa zložením polycyklických aromatických uhľovodíkov nepodobá vode z pivnice rodinného domu na Ulici 1. mája,“ doplnil Ferenčák.

Majiteľka rodinného domu v júli pre denník Pravda uviedla, že tekutina začala vytekať v apríli z priestoru vytvoreného na zbieranie vody. Nečistota jej poškodila desať čerpadiel. Istý čas cítila aj zápach v kuchyni. Z pivnice jej odčerpali 300 litrov tekutiny, ktorá už prestala vyvierať. Pôvodne sa uvažovalo, že okrem ropy prírodného pôvodu sa do pivnice mohla dostať látka aj v dôsledku ľudskej činnosti, napríklad z produktovodov, podzemných nádrží a podobne.


Video TV Pravda: V Sobranciach a okolitých obciach zaznamenali v lete tmavú tekutinu. Znečistila im studne a možno aj spodné vody. Ležia Sobrance na rope alebo ide o zabudnutú skládku?

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Sobrance