Seredský poklad ukázali iba na pár hodín

Len päť hodín bol v Seredskom mestskom múzeu verejnosti sprístupnený zlatý poklad. Zbierku zlatých a strieborných mincí Františka Jozefa I. z rokov 1848 až 1916, na ktoré náhodou natrafil bagrista, v Seredi sprístupnili po prvý raz. Poklad strážil sám náčelník mestskej polície Ladislav Fabo.

15.10.2019 12:00
mince, sereď Foto: ,
Numizmatik Ján Hunka a náčelník mestskej polície Ladislav Fabo so zlatým pokladom zo Serede.
debata (1)

Na jeden z najvzácnejších slovenských numizmatických nálezov natrafili bagristi v roku 1975 pri výstavbe sídliska. Až 517 zlatých a strieborných mincí sa nachádzalo v dvojlitrovom mliečniku len 60 centimetrov pod zemou. Najmladšia z mincí pochádzala z roku 1916 a odborníci preto predpokladajú, že niekedy okolo tohto roku bol pohár ukrytý do zeme.

Na mieste nálezu stával dom miestnej obyvateľky. „Nevieme, kto poklad zakopal. Bolo to však v čase ťažkého obdobia 1. svetovej vojny a musel to byť človek, ktorý patril k židovským obchodníkom alebo k podnikateľským kruhom. Hodnota tomu nasvedčuje,“ vysvetlila riaditeľka mestského múzea Mária Diková. V čase, keď mince vytiahli zo zeme, mali hodnotu asi 860 vtedajších korún. Ide o jeden z piatich najväčších nálezov mincí z obdobia korunovej meny. V tom čase stála napríklad nožička klobásy 1,80 koruny.

Podľa odborníka na mince Jána Hunku je to výnimočný nález. „Väčšia časť mincí bola strieborných a asi 25 mincí zlatých. Poklad, ktorý je uložený v galantskom múzeu, sa po vyše štyridsiatich rokoch vytiahol z trezoru, aby ho mohli vidieť obyvatelia Serede,“ povedal. Dodal, že mince pochádzajú z čias Františka Jozefa I. „On mal celú sériu rôznych atypov mincí, boli medzi nimi aj zlaté mince, veľké aj menšie strieborné mince,“ vysvetľuje numizmatik.

Aj Hunka si myslí, že mince sa do zeme dostali kvôli bezpečnosti. „V tom roku bol nedostatok potravy. Bola aj veľmi zlá situácia súvisiaca s prechodom frontu, vojaci rabovali väčšinou židovské obchody, pretože sa chceli najesť, napiť. Ten, kto ich ukryl, vedel, že keď sa skončí vojna, zídu sa mu,“ konštatuje Hunka s tým, že mince niekto zbieral počas dlhého obdobia. Súčasťou pokladu je aj zlatý päťkorunák, venovaný 60. výročiu Františka Jozefa I.

Poklad bol v Seredi prístupný len v sobotu, galantské múzeum ho však chce začleniť do pripravovanej numizmatickej expozície. Umiestnená by mala byť v budove bývalej banky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sereď #poklad #historické mince