Špičkovému ústavu pošle štát dva milióny

Moderné ambulantné a diagnostické centrum rastie v areáli štátneho Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici. Výstavbu odštartovali v marci a už na najbližšie leto by malo centrum slúžiť pacientom. Ústav si, ako akciová spoločnosť, zobral na projekt niekoľkomiliónový úver, premiér Peter Pellegrini (Smer) oznámil, že určitou sumou chce pomôcť aj štát. Nemocnica slúži najmä pacientom banskobystrického a žilinského regiónu.

23.10.2019 08:00
Pellegrini, Kalavská Juraj Frajt, Banská... Foto: ,
Postup prác skontroloval premiér Peter Pellegrini (sprava), ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, generálny riaditeľ SÚSCCH Juraj Frajt a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.
debata

Počet pacientov v ústave, ktorý funguje v modernom objekte desať rokov, neustále rastie. Kým v roku 2009 ich tam prichádzalo zhruba 30-tisíc ročne, v súčasnosti je to až 50-tisíc. Vedenie sa preto rozhodlo postaviť ďalší pavilón.

„Cieľom novej budovy je najmä posilnenie ambulantných častí, kde vznikne sedemnásť nových vyšetrovní. Veľkým deficitom tu bola tiež absencia CT pracoviska či magnetickej rezonancie, a toto všetko to obsiahne,“ povedal generálny riaditeľ ústavu Juraj Frajt. Ozrejmil, že projekt preventívno-ambulantného a diagnostického centra má komplexne riešiť poskytovanie špecializovanej ambulantnej starostlivosti pacientom s kardiovasku­lárnymi chorobami, oblasť prevencie kardiovaskulárnych ochorení, vyšetrovacie zobrazovacie metodiky v kardiológii, angiológii a kardiochirurgii. Pribudnúť má tiež pracovisko jednodňovej chirurgie s denným stacionárom. Podľa Frajta sa celkovo zlepší komfort pacientov aj zamestnancov.

Aktuálne je hotová hrubá stavba, práce pokračujú podľa harmonogramu. V súčasnosti sa vykonávajú zemné práce a príprava podkladov terénu pred hlavným vstupom do budovy. V zadnej časti areálu bolo vytvorené parkovisko pre 28 áut. Samotná stavba vyjde na deväť miliónov eur, do nich však nie sú zahrnuté prípravné práce a zakúpenie medicínskej techniky.

Stavbu nového pavilónu odštartovali v marci,... Foto: Eva Štenclová, Pravda
SÚSCCH rekonstrukcia BB banská bystrica pavilón stavba ústav Stavbu nového pavilónu odštartovali v marci, dokončený má byť na budúce leto.

Doteraz z celkovej plánovanej sumy ústav preinvestoval približne dva milióny eur. Keďže je akciovou spoločnosťou, hradí to z vlastných zdrojov, na pavilón si zobral úver. Pellegrini sa tento týždeň prišiel pozrieť na postupujúci projekt a oznámil, že v najbližších týždňoch tam poputujú ďalšie dva milióny eur. Nimi chce štát umožniť dovybavenie či rekonštrukciu.

„Na Slovensku máme okrem štátnych nemocníc aj takéto špecializované ústavy, ktoré sú akciovými spoločnosťami a musia hospodáriť v zmysle špeciálnych predpisov. Nie je možné ich kedykoľvek dotovať dodatočnými prostriedkami, preto sme sa s ministerkou zdravotníctva rozhodli, že všetkých päť ústavov podporíme zvýšenými kapitálovými vkladmi štátu,“ objasnil Pellegrini. Spresnil, že štát zadotuje aj ústavy srdcových chorôb v Bratislave, Košiciach, popradskú nemocnicu a Onkologický ústav v Košiciach.

Ministerka Andrea Kalavská ( nom. Smeru) potvrdila, že každej zo spomenutých nemocníc príde na účet 2 až 5 miliónov eur. „Som rada, že v takom krátkom čase tu môžeme vidieť výsledky práce a poteší ma, keď už budúce leto otvoríme tieto nové priestory pacientom,“ povedala Kalavská počas návštevy v Banskej Bystrici. Pripomenula, že Slovákov najviac zabíjajú kardiovaskulárne a onkologické ochorenia, preto je práve táto oblasť prioritou rezortu. „Záleží nám na tom, aby mal pacientov kto a kde liečiť. Z vďaky a úcty k všetkým zdravotníkom, sestrám a lekárom vytvárame podmienky, aby svoju výbornú prácu mohli odvádzať v pekných priestoroch so špičkovou technológiou,“ doplnila ministerka.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií zomrelo vlani na Slovensku na akútny infarkt myokardu 2 521 ľudí. Počet pacientov s vysokým krvným tlakom vzrástol za ostatných desať rokov až o 62 percent. Okrem hypertenzie je najviac ľudí liečených na ischemické choroby srdca a poruchy srdcového rytmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Banská Bystrica #Peter Pellegrini