Bratislava dostane Námestie Nežnej revolúcie

Legendárne Námestie SNP sa zmenší. Bratislavskí mestskí poslanci definitívne potvrdili, že jeho časť premenujú na Námestie Nežnej revolúcie. Navrhol to primátor Matúš Vallo, ktorý si chce pripomenúť 30. výročie Novembra. Nový názov by mal platiť od 15. novembra. Nie všetci s tým súhlasia.

24.10.2019 10:51 , aktualizované: 17:59
debata (88)

Na Námestí SNP prebehli počas nežnej revolúcie najväčšie demonštrácie na Slovensku. Časom si získalo výnimočné miesto medzi námestiami, spája sa s ním množstvom významných verejných podujatí – Slováci tu oslavovali majstrovský hokejový titul v roku 2002, ale tiež protestovali po zverejnení spisu Gorila v roku 2012 či po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v roku 2018. Iniciatívou primátora Valla nezíska nový názov celé námestie, len menšia časť pred budovou Starej tržnice. Ide tiež o jedinú budovu, ktorá touto zmenou získa novú adresu.

Vallo dnes získal takmer jednohlasnú podporu zastupiteľstva. „Od začiatku, s blížiacim sa 30. výročím nežnej revolúcie, sme boli presvedčení, že toto výročie si máme pripomenúť spôsobom, ktorý v našom meste zostane prítomný natrvalo. Som rád, že 30. výročie pádu totality si v Bratislave budeme môcť uctiť novým námestím,“ reagoval primátor po hlasovaní.

Ako jediná hlasovala proti mestská poslankyňa a starostka bratislavskej mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová. Uviedla, že nevidí logiku v tom, aby sa časť námestia premenovávala, a aby to bolo práve miesto pred Starou tržnicou. „Neviem, či toto by sme chceli vo chvíli, keď vieme, ako sme s nežnou revolúciou naložili a kam sme sa po 30 rokoch dopracovali,“ povedala a dodala, že nevidí dôvod na oslavu niečo premenovať, ale skôr pietne mlčať a snažiť sa to zmeniť.


VIDEO: Námestie Nežnej revolúcie bude „odhryznutý obdĺžnik“. Pozrite si video.

Video

Proti premenovaniu časti námestia opakovane protestoval Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB). Zväz začiatkom októbra vyhlásil, že kategoricky nesúhlasí s ukrajovaním priestoru a paralelne s tým aj významu Námestia SNP. Podľa neho tí, ktorí hlasujú za odobratie časti priestoru Námestia SNP, hlasujú aj za znižovanie jeho významu v slovenských dejinách.

Symbol Novembra by mal byť podľa zväzu zvečnený inak a dôstojnejšie. „Jednak na väčšom a nie malom trhovom námestí, a zároveň tak, aby sa význam novembra 1989 nevyvyšoval na úkor ponižovania a zneuznávania symbolu Slovenského národného povstania. Pretože nie november 1989, ale SNP 1944 tvorí skutočný základ existencie súčasnej Slovenskej republiky,“ dodal zväz.

Otázne je, či sa táto zmena stihne do novembrových osláv zrealizovať. Starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová ešte v septembri upozornila na to, že zákon zakazuje premenovávať ulice, námestia či obce pol roka pred voľbami. Tie sa budú konať 29. februára.

Zákon o obecnom zriadení hovorí o tom, že takéto zmeny nie je možné vykonať odo dňa vyhlásenia volieb do dňa ich konania. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) tento týždeň avizoval, že ich vyhlási 4. alebo 5. novembra. Námestie má byť premenované až 15. novembra, teda po dátume vyhlásenia volieb.

Odborník na samosprávu Michal Kaliňák vysvetlil, že v tomto prípade je smerodajný dátum účinnosti – teda 15. november. Ak by na novo pomenovanom námestí žili potenciálni voliči, mohol by to byť problém. Na budúcom Námestí Nežnej revolúcie nie sú obytné domy, a teda tam žiadna fyzická osoba nemá trvalý pobyt.

„Ak to nebude mať priamy dopad na voličov, tak premenovanie bude možné,“ podotkol Kaliňák s tým, že obmedzenie premenovávania ulíc či námestí pred voľbami súvisí s utváraním volebných obvodov, stanovením počtu voličov a vytváraním okrskových volebných komisií. „Ak tam nežijú žiadne fyzické osoby, nemá to dopad na technické a organizačné zabezpečenie zvládnutia volieb. Tam, kde nie je žalobca, nie je ani sudca, lebo nie je spor. Ak tam nežijú žiadne fyzické osoby, ktoré by boli ukrátené na svojich právach ako potenciálni voliči vo volebnom okrsku, tak sa nikto nemôže sťažovať,“ vysvetlil Kaliňák.

Existuje teoretická možnosť, že uznesenie bratislavského mestského zastupiteľstva účinnosť nenadobudne. Proti všeobecne záväznému nariadeniu, ktoré včera schválilo, môže protestovať prokurátor. „Z vlastnej iniciatívy, z podnetu, zo správy v médiách, akokoľvek,“ doplnil Kaliňák. Urobiť tak môže napríklad v prípade, ak by sa naňho obrátili hoci aj občania nespokojní s touto zmenou. „Dokonca je priestor na to, aby namietal zrušenie alebo zmenu a ak by to poslanci ignorovali, rovno zo svojej pozície to môže dať na súd,“ uzavrel Michal Kaliňák.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #17. november 1989 #Námestie SNP #matúš vallo #Námestie Nežnej revolúcie