Pri Štefanovciach odhalili pomník vojenskému letcovi

V piatok 25. októbra bol pri obci Štefanovce (okres Prešov) odhalený pomník vojenskému letcovi Augustínovi Kubovičovi, ktorý neďaleko neho zahynul presne pred 75. rokmi. Kubovič sa narodil 19. septembra 1920 v obci Bučany (okres Trnava) a počas Slovenského národného povstania bol príslušníkom tzv. Kombinovanej letky na letisku Tri Duby.

27.10.2019 19:36
Kubovic Foto:
Odhalenie pomníka vojenskému letcovi Augustínovi Kubovičovi pri obci Štefanovce
debata (2)

Popoludní 25. októbra 1944, teda len necelý deň predtým ako ho obsadili nemecké vojská, odštartoval v nepriaznivom počasí na svoj posledný let. Na územie kontrolované Červenou armádou sa mu však nepodarilo doletieť, pretože jeho lietadlo Messerschmitt Bf 109 G-6 bolo nad Braniskom pravdepodobne zasiahnuté nepriateľskou protilietadlovou obranou a zrútilo sa aj s pilotom pri Štefanovciach.

Odhalenia pomníka, ktorého výstavbu inicioval Ing. Pavol Horňák z Košíc a realizoval miestny Obecný úrad, sa okrem príbuzných Kuboviča, starostu Štefanoviec Františka Kolarčíka a miestneho obyvateľstva, zúčastnili aj príslušníci Vzdušných síl OS SR z Prešova a ďalší hostia.

Augustín Kubovič, in memoriam povýšený na štábneho rotmajstra letectva, je pochovaný v rodných Bučanoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pomník #Augustín Kubovič #Štefanovce #vojenský letec