Panelák na Luníku IX zbúrajú. Špinu čistil bager

Obrovské kopy odpadu vypratávajú ťažké mechanizmy z okolia paneláka na Hrebendovej ulici 30 a 32 na košickom sídlisku Luník IX. Po skončení prác za zhruba 60-tisíc eur sa ráta aj s jeho zbúraním, pravdepodobne sa tak stane ešte do konca roka. V súčasnosti je do neho zakázaný vstup, aj keď tam ešte žije niekoľko ľudí.

15.11.2019 06:00
debata (35)

Panelák na Hrebendovej 30 a 32 sa mal búrať už vlani. Mestská časť však požiadala, aby sa počkalo s asanáciou. Verila totiž, že sa ešte podarí „vybývanú“ bytovku zrekonštruovať.

VIDEO: Pozrite sa, koľko špiny musel na sídlisku odpratávať bager.

Video

„Napokon sme sa rozhodli pre zbúranie. Mal sme predstavu, že mestská časť získa panelák za symbolické jedno euro a podarí sa nám získať peniaze na rekonštrukciu. Na tú sme potrebovali približne dva milióny eur. Nakoniec sme sa rozhodli pre projekt výstavby nových 48 bytov,“ vysvetlil Marcel Šaňa, starosta Luníka IX.

Doteraz z Luníka IX zmizlo desať budov. Prvý panelák museli zbúrať ešte v roku 2008, ktorý zničil rozsiahly požiar. Vo všetkých prípadoch bola dôvodom narušená statika, napríklad podmytím paneláka pre zničené vodovodné potrubie alebo búraním priečok tamojšími obyvateľmi. Naposledy sa na sídlisku búral obytný dom na Hrebendovej 26 a 28 v decembri 2017.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice