Pri policajnom zákroku zomrel chlapec. Policajt: Je mi to ľúto

Policajt, ktorý pred dvomi rokmi, pri policajnej naháňačke nešťastnou náhodou zastrelil 17-ročného Tomáša, sa postavil pred súd. Čelí obžalobe za prečin usmrtenia spáchaný závažnejším spôsobom a hrozí mu dva až päť rokov väzenia. Vladimír N. sa však cíti nevinný, rodine chlapca odmieta zaplatiť odškodné.

19.11.2019 15:01 , aktualizované: 16:58
debata (405)

VIDEO: Pri policajnom zákroku zomrel chlapec. Policajt: Je mi to ľúto. Pozrite si viac vo videu TV Pravda.

Video

Tragédia sa stala v júni 2017 neďaleko Novej Bane. Michal za volantom Seatu Ibiza viezol ďalších troch tínedžerov – Roderika, Berenicu a Tomáša. Keď ho chcela zastaviť policajná hliadka, nerešpektoval ju a dupol na plyn. Svoju rolu možno zohral aj fakt, že nemal vodičský preukaz. Keďže ignoroval svetelné a zvukové signály, policajt a zároveň veliteľ hliadky Vladimír N. počas naháňačky trikrát varovne vystrelil do vzduchu. Šofér však nereagoval a unikal ďalej, preto policajt zamieril na pravé zadné koleso. Zastavovací výstrel však nešťastne zasiahol kufor, náboj preletel do sedadla, na ktorom bol Tomáš. Auto nakoniec vo veľkej rýchlosti havarovalo pri prechádzaní železničného priecestia v obci Psiare. Až tam všetci aktéri zistili, že Tomáš je smrteľne ranený – skončil s prestrelenými pľúcami. Napriek tomu, že Vladimír N. aj pasažierka Berenica sa chlapcovi okamžite snažili poskytnúť prvú pomoc, zachrániť sa ho nepodarilo.

Pojednávanie s veliteľom hliadky sa začalo na Okresnom súde v Žiari nad Hronom. „Došlo k porušeniu viacerých právnych a služobných predpisov zo strany obžalovaného,“ povedal prokurátor krajskej prokuratúry. Podľa neho na prenasledovanie vozidla a použitie služobnej zbrane nemal policajt vážny dôvod. „Pred začatím zákroku jazda osobného vozidla Seat Ibiza nejavila navonok znaky porušovania dopravných predpisov. Neexistovalo ani konkrétne podozrenie z trestného činu či priestupku voči šoférovi tohto vozidla,“ tvrdil prokurátor.

Vladimír N. sa cíti nevinný. Tomášovej matke Zuzane Debnárovej odmieta zaplatiť náhradu škody, ktorú si uplatňuje. Jej splnomocnenec advokát Ľubomír Hrežďovič objasnil, že ide o náklady spojené s pohrebom, vyhotovením náhrobného kameňa tiež nemajetkovú ujmu v celkovej sume 23 683 eur. Zdôvodnil to psychickou traumou, ktorú utrpela matka stratou jediného syna. „Mala s ním vytvorený najhlbší citový vzťah, s jeho smrťou sa nevyrovná do konca života,“ uviedol Hrežďovič. Zároveň pripomenul, že do dnešného dňa ženu nikto nekontaktoval ani sa jej neospravedlnil. „Pritom bezprostredne po udalosti sa vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák vyjadril, že dôjde k odškodneniu,“ poznamenal splnomocnenec. Zaráža ho, že po dva a pol roku sa nikto neozval ani z prostredia Policajného zboru. „Neprejavili sústrasť, ľútosť, prípadne snahu o spomínané odškodnenie. Pritom je to absolútne to posledné, čo v tejto veci zohráva úlohu,“ doplnil Hrežďovič.

Zuzana Debnárová pred sudcom opísala osudný deň, keď Tomáš s kamarátmi išiel von. „Odišiel o šiestej večer s tým, že potom sme si trikrát volali a ešte o polnoci sme si písali. V správe som mu prízvukovala, aby nebol dlho a išla som si ľahnúť. Zobudila som sa o štvrtej ráno, no jeho posteľ bola prázdna. Hneď som mu volala, aj jeho kamarátom, ale žiadna odozva,“ hovorí s tým, že už mala zlé tušenie. To sa naplnilo, keď jej o pol ôsmej prišli policajti oznámiť, že jej syn je mŕtvy. „Nič viac mi nechceli povedať – čo a ani ako sa to stalo. Pritom to určite vedeli,“ podotkla zúfalo.

Tomášova stará mama je presvedčená, že policajt si mal dobre rozmyslieť, či bude v noci a vo veľkej rýchlosti strieľať. „No on sa tvári akoby nič. Ani sa na človeka nepozrie, nie ešte aby sa prišiel ospravedlniť. Prišla som o jediného vnuka, denne to mám pred očami. Je to strašné, ale nedá sa nič robiť, musíme ísť ďalej,“ doplnila smutne.

Vladimír N. na súde prejavil nad Tomášovou smrťou ľútosť. „Ako policajt som ale nepochybil a ten zákrok bol tak, ako mal byť,“ stojí si za svojím. Matke sa vraj doteraz neospravedlnil, lebo mu to nebolo odporúčané. Od koho, nechcel konkretizovať. „Celé to komplikuje skutočnosť, že môj klient je príslušníkom Policajného zboru. Jednotliví policajti sa k týmto veciam zásadne nevyjadrujú,“ priblížil jeho obhajca Rastislav Urbáni.

Ďalšie pojednávanie určil sudca na 18. februára budúceho roka. Vypovedať by mali aj Roderik a Berenica, ktorí boli počas jazdy v aute smrti. Michal, ktorý ho šoféroval, si už odpykáva trest za marenie úradného rozhodnutia a za útok na verejného činiteľa. Okresný súd v Žiari nad Hronom ho presne rok po tragédii odsúdil na šesť rokov a šesť mesiacov väzenia.

© Autorské práva vyhradené

405 debata chyba
Viac na túto tému: #prečin usmrtenia