Pri nebezpečnej zábave začal v Smižanoch horieť chlapec

Nešťastná udalosť pri detskej hre sa stala v utorok večer v Smižanoch v okrese Spišská Nová Ves. Pôvodne sa uvažovalo, že 14-ročný tínedžer Marek polial o tri roky mladšieho chlapca Jakuba benzínom a zapálil ho. Polícia po prešetrení zistila, že išlo o nešťastnú nehodu, no s vážnymi následkami, a začala trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti.

20.11.2019 11:57 , aktualizované: 17:56
polícia Smižany miesto činu Foto: ,
Miesto, na ktorom došlo k podpáleniu chlapca.
debata (19)

Incident sa odohral v osade pri Smižanoch na dvore rodinného domu, kde sedelo viacero miestnych chlapcov. Jakubova rodina bola doma, keď im zaklopala na dvere partia chlapcov s popáleným Jakubom.

„Mal popálenú celú ľavú stranu, aj na tvári bol popálený. Nemal na sebe oblečenie, bolo vidieť iba ružovú kožu,“ uviedli miestni obyvatelia. Zraneného chlapca, ktorý bol celý čas pri vedomí, naložili do auta a odviezli do nemocnice v Spišskej Novej Vsi. Neskôr ho záchranka previezla do košickej Detskej fakultnej nemocnice, kde leží v umelom spánku. Nemocnica vzhľadom na vek pacienta a zákaz rodičov informovať zdravotný stav chlapca nekomentuje.

„Prvotné informácie, ktoré polícii oznámil otec zraneného dieťaťa, boli následne ihneď dôkladne preverené, no v tomto prípade sa však úmyselné konanie nepotvrdilo. Podľa doterajších zistení skupinka maloletých chlapcov neopatrne manipulovala s doposiaľ nezistenou horľavinou, ktorú našli vo fľaši, zapálili ju a položenú na zemi sledovali, ako horí,“ informovala Jana Mésarová, hovorkyňa košickej krajskej polície.

Jeden zo skupinky do horiacej fľaše kopol, pričom časť horľavej látky zasiahla oblečenie 11-ročného Jakuba, ktoré začalo horieť.

„Chlapec utrpel popáleniny na viacerých častiach tela s dobou liečenia približne 6 týždňov,“ dodala Mésarová a doplnila, že polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti a bližšie okolnosti tejto udalosti sú predmetom vyšetrovania.

Jakub má mať údajne popáleniny na 60 percentách tela. Podľa lekára a záchranára Viliama Dobiáša doba liečenia, ako ju udáva polícia, teda 6 týždňov, môže byť primeraná, ak ide o popáleniny I. stupňa.

„U detí vo veku nad desať rokov môže viac ako 10 percent povrchu tela byť kritická popálenina a môžu byť aj trvalé následky a komplikácie. Pokiaľ však ide o I. stupeň popálenia, doba liečenia je primeraná. Vtedy má pacient začervenanie kože, čiže tam nie je poškodená koža do hĺbky. Iné je to už pri druhom stupni, keď sú už pľuzgiere, tam sa už doba liečenia predlžuje,“ konštatoval Dobiáš. Zdôraznil, že nevyhnutné je rýchle poskytnutie prvej pomoci. Ak sa postihnutý okamžite začne chladiť studenou vodou, môže sa stupeň popálenín znížiť o jeden stupeň.

Agentúrnu správu sme vvymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #smižany