Na Hrebienku vyrástol ľadový Notre Dame

Katedrálu Notre Dame, známu aj ako Chrám Matky Božej v Paríži, bude mať počas tohtoročnej zimy Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. Bloky ľadu premenilo na umelecké dielo osemnásť sochárov z Litvy, Nemecka, Poľska, Česka a zo Slovenska. Na stavbu bolo tento rok použitých 1 880 blokov ľadu, ktoré dokopy vážia viac ako 225 ton.

24.11.2019 09:00
debata

Samotná výstavba trvala približne tri týždne. Okrem sochárov pomáhali aj tesári, nakoľko veľa práce sa robí vo výškach. V Tatranskom ľadovom dóme je vytvorená kópia západnej fasády katedrály, kde sa nachádzajú tri hlavné vchody a nad prostredným dominuje vitrážové okno. Nad hlavnými vchodmi sa týčia dve predné hlavné veže slúžiace ako zvonice. Hlavné veže majú desať metrov a ďalšia veža siaha až do výšky 12,5 metra.

VIDEO: Pozrite si video ľadového chrámu v Tatrách.

Video

Ľadový dóm bude aj tento rok chrániť klimatizovaná kupola s priemerom 25 metrov. Vo vnútri budú teploty od –5 do –10 stupňov. Postará sa o to klimatizácia, aby stavba vydržala čo najdlhšie. Katedrálu osvetlia, čím vyniknú mnohé detaily, ktoré zhotovili sochári z ľadu. Počas zimnej sezóny sa tam budú konať aj koncerty.

„Ľadová stavba je jedinečnou na Slovensku. Očarí precíznou prácou a detailmi. Návštevníci sa prenesú na chvíľu do tatranskej ľadovej rozprávky,“ konštatovala výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Lucia Blašková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hrebienok #Notre Dame