Sladký storočný návrat v čase

Atkáryho kremnické krumple sú cukrárskou legendou. V zlatom meste sa podarilo obnoviť výrobu nepečeného zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť.

25.11.2019 15:00
debata
VIDEO: Zažite atmosféru prvej republiky a ochutnajte Atkáryho kremnický krumpeľ

Krumpel, nepečenú piškótovú sladkosť pripomínajúcu zemiak, možno ochutnať iba v Kremnici. Dobová výrobňa je otvorená v priestoroch nad informačným centrom. „Ľudia si tu môžu vychutnať atmosféru spred sto rokov, obdivovať prácu cukrárok a získať pokoj v duši,“ hovorí cukrár Martin Varhaňovský. Tradičnou sladkosťou chce širšej verejnosti pripomenúť významnú kremnickú rodinu Atkáryovcov.

„Alois Atkáry do Kremnice prišiel v máji 1900 z Vojvodiny. O rok sa oženil s Annou z neďalekých Kremnických Baní. Ich syn Eugen otvoril v meste prvú pumpu, druhý Elemír pokračoval v cukrárskom remesle svojho otca. Práve oni sú autormi legendárnych kremnických krumplí, ktoré nemohli chýbať pri žiadnej slávnostnej príležitosti,“ vysvetľuje Varhaňovský. Krumple vraj boli také neodolateľné, že ľudia si ich, no podľa vlastných receptúr, robievali aj doma.

Samotní Atkáryovci ich prestali predávať v roku 1950. Vtedy im komunisti znárodnili cukráreň aj s výrobňou. „Oficiálne to bol koniec slávy kremnického krumpľa. Vrátili sme sa k nemu až teraz, a to tak, že pozorovať, ako sa vyrábal pred sto rokmi, môžu všetci návštevníci. Záujem je veľký, už sme tu mali turistov z Maďarska, Česka či Kanady. Boli nadšení,“ tvrdí Varhaňovský.

Legendárny krumpeľ je kremnickou špecialitou. Foto: Eva Štenclová, Pravda
cukrárky, koláč Legendárny krumpeľ je kremnickou špecialitou.

Cukrárkam „za sklom“ obkukovanie neprekáža, práve naopak. „Teší nás, že ľudia prichádzajú, usmejú sa, občas sa aj na niečo opýtajú. Je to spestrenie popri piplačke, ktorá nás ale baví,“ zhodli sa. Vidieť ich, ako pripravujú pochúťku, možno od pondelka do soboty medzi deviatou a štrnástou.

„Krumpeľ má jedinečnú chuť a vyvoláva závislosť. Keď ho raz zakúsite, už ho musíte jesť stále,“ smeje sa Varhaňovský, ktorý sám denne vyrába potrebné plnky. „Je v nich čisté maslo. Celý recept neprezradíme, no základ je jasný – piškóty, krémy, cesto. Z jednej dávky máme zhruba sedemdesiat kusov,“ uzavrel.

Atkáryovci recept chránili, išlo o rodinné tajomstvo. Pôvodný sa teda nezachoval. Existuje však viac ako dvadsať verzií, ktoré sa mierne odlišujú. Všetky sa vraj zhodujú asi v deväťdesiatich percentách. Varhaňovský dospel k svojmu výsledku po pol roku skúmania, študovania a rozhovorov s Kremničanmi, ktorí túto pochúťku pripravujú rôznymi spôsobmi. Je presvedčený, že práve tá jeho má k originálu najbližšie.

Tajomstvo krumpľa

Výroba kremnických krumpľov je prácna, trvá dva dni. Najskôr sa musí z piškót vyškrabať stred. Potom sa plnia dvomi druhmi krémov – kakaovým a maslovým. Dve rôzne farebné časti sa vzápätí zlepia dokopy. Na druhý deň sa vymiesi orechovo-cukrové cesto. V ňom sa krumpeľ obalí a „okúpe“ v kakaovom prášku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koláč #nepečený zákusok