Záškrt v hlavnom meste?

Hygienici v Bratislave sú v strehu. Podozrenie, že v ružinovskej nemocnici mohol 44-ročný pacient podľahnúť záškrtu, sa zatiaľ nevyvrátilo. Táto nebezpečná infekcia bola na Slovensku roky vyhubená, teraz postupne avizuje návrat.

25.11.2019 11:56 , aktualizované: 17:28
debata (6)

„Ešte nevieme, či mal pacient záškrt, stále prebieha laboratórna diagnostika. Podozrenie na túto infekciu bolo, ale zatiaľ to nemáme potvrdené,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská. Kliská nepredpokladá, že tento prípad súvisí s epidémiou záškrtu na Ukrajine, ktorá sa vyskytla len kilometer od našich hraníc v Užhorode. Podľa predbežných informácií sa pacient z ružinovskej nemocnice nemal vyskytovať na tomto území. Ako však Kliská povedala, stále sa tento prípad prešetruje a je príliš skoro robiť závery.

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková pripomenula, že pacient bol v Ružinove hospitalizovaný s viacerými diagnózami, ohlásené bolo aj podozrenie na záškrt (diftériu). Ľudia, zdravotníci alebo pacienti, ktorí s ním prišli do kontaktu, boli podľa nej preočkovaní alebo im boli preventívne nasadené antibiotiká. Inkubačný čas už uplynul, nebolo známe, že by sa niekto iný infikoval.

Račková dodala, že situáciu na Ukrajine mapujú najmä regionálne úrady verejného zdravotníctva v okresoch, ktoré susedia s Ukrajinou. „Epidemiológovia sú v kontakte so slovenskými lekármi prvého kontaktu v spádových okresoch vo veci prevencie stavu zaočkovanosti populácie proti záškrtu. Lekári boli tiež upozornení, aby v rámci stanovenia diagnostiky brali do úvahy aj ochorenie na diftériu najmä u osôb prichádzajúcich z Ukrajiny,“ spresnila Račková.

Podľa úradu hlavného hygienika v roku 2019 ochoreli dvaja ľudia na záškrt. „Išlo o jeden prípad ochorenia na kožnú diftériu (Prešovský kraj) a jeden prípad nešpecifikovanej diftérie (Košický kraj). Obidva prípady sa vyskytli u detí do jedného roka s nízkym hygienickým štandardom bývania,“ doplnila Račková.

Na Slovensku je očkovanie proti záškrtu povinné. Absolvuje ho dieťa v 3., 5. a 11. mesiaci života, k preočkovaniu dochádza v 6. a 13. roku života dieťaťa. Povinné preočkovanie sa týka aj dospelých – vykonáva sa v 30. roku života a ďalej každých 15 rokov. „Pri nezaočkovaní a potom v dospelom veku pri nepreočkovaní je väčšia šanca, že priebeh ochorenia bude horší. Preočkovaním sa dôležité látky opäť dostanú do tela a chránia ho. V rámci preventívnych prehliadok sa dospelí dávajú preočkovávať. Je to spojené s očkovaním proti tetanu. Zatiaľ ho nikto neodmietol,“ objasnil všeobecný lekár pre dospelých Peter Makara. To, či bol pacient z bratislavskej nemocnice preočkovaný, známe nie je.

Záškrt sa prenáša kvapôčkovou infekciou. Pôvodcom ochorenia je baktéria Corynebacterium diphteriae, inkubačná lehota ochorenia je krátka 2 až 5 dní, začína sa rovnakými prejavmi ako angína.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzitná nemocnica Bratislava #záškrt