V Tatrách prišli o život dvaja ukrajinskí horolezci

Dvaja ukrajinskí horolezci, 30-ročná žena a 67-ročný muž, sa zrútili v masíve Lomnického štítu. Ďalší zo skupiny jedenástich horolezcov nemajú žiadne zranenia a sú v bezpečí. Podľa horského záchranára Jozefa Janigu počasie nie je vhodné na horolezectvo.

29.11.2019 18:38
debata (2)

Ukrajinci sa zrútili vo štvrtok popoludní. „Nahlásili výpadok dvoch členov zo skupiny,“ oznámila Horská záchranná služba na sociálnej sieti. Na pomoc sa im vybralo štrnásť profesionálnych a dobrovoľných záchranárov. Keďže bolo zlé počasie, lanovkou sa dostali na Skalnaté pleso, pokračovať však museli peši, pretože snežilo a bola veľmi zlá viditeľnosť. „Prvá záchranná skupina po príchode do záveru Cmitera našla dve telá bez známok života. Obaja horolezci utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom,“ povedal Janiga.

Upozorňuje, že vo Vysokých Tatrách platí sezónna uzávera. „Chodníky sú relatívne schodné s potrebným výstrojom, ale počasie, ktoré bolo aj vo štvrtok a bude pretrvávať, nezabezpečuje vhodné podmienky na výkon horolezectva. Nie sú vôbec ideálne,“ dodal Janiga pre Pravdu.

Podľa jeho slov rozhodnutie 11-člennej lezeckej ukrajinskej skupiny ísť do terénu nebolo správne, najmä vzhľadom na nepriaznivé počasie. Horolezci urobili niekoľko chýb a Janiga si myslí, že boli v strese z počasia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #horolezci #Ukrajinci