Judita zostáva za mrežami, obžaloba detailne opisuje Tomášove rany

Scéna ako z hororu sa odohrala v máji na žilinskom sídlisku Vlčince. Šestnásťročná gymnazistka Judita podľa polície dobodala kamaráta a spolužiaka Tomáša. O niekoľko dní neskôr tínedžerku obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Súd v utorok rozhodoval o predĺžení jej väzby a zamietol žiadosť o vyšetrovaní na slobode.

03.12.2019 16:31
vražda, žilina Foto: ,
Žilinské sídlisko Vlčince, kde tínedžer zomrel.
debata (5)

Pravde sa podarilo získať znenie obžaloby, ktorá hovorí o usmrtení chlapca zvlášť surovým spôsobom. Žilinská krajská prokuratúra ju podala 13. novembra Okresnému súdu v Žiline.

Okresný súd v Žiline rozhodoval na neverejnom zasadnutí. „Obvinená bola ponechaná vo väzbe, súd zamietol jej žiadosť o prepustenie ako aj žiadosť o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ povedala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Lenka Belavá. Poznamenala, že obhajca mladistvej podal sťažnosť voči všetkým výrokom uznesenia.

Obžaloba pripomína, že prípad sa odohral 16. mája medzi druhou a štvrtou hodinou popoludní. Nôž s čiernou rukoväťou, ktorým mala dievčina vraždiť, dosahoval dĺžku čepele najmenej jedenásť centimetrov. Pravdepodobne bol kuchynský, no nie jediný, ktorý mala Judita použiť. Ďalší, tiež kuchynský, mal farebnú rukoväť a dĺžku čepele vyše štrnásť centimetrov. Tomášovi spôsobila jeho kamarátka najmenej 49 bodno-rezných poranení.

„Jednu reznú ranu na krku, dvadsať bodných rán na prednej ploche trupu s 22 bodnými kanálmi, jedenásť plytkých bodných rán na prednej strane trupu, dve odreniny charakteru škrabancov na prednej ploche trupu, päť bodných rán na zadnej ploche trupu, jednu bodnú ranu na zadnej ploche ľavého stehna, štyri rezné rany na pravej ruke a päť rezných rán na ľavej ruke,“ znie v obžalobe, ktorá zároveň približuje, že pri beštiálnom útoku došlo k opakovanému zasiahnutiu vnútorných orgánov.

„Srdca, pľúc, pečene a obličky, v dôsledku čoho sa u poškodeného rozvinul hemoragicko-traumatický šok a bezprostredne po útoku na jeho osobu zomrel,“ dopĺňa obžaloba s tým, že Judita chlapca úmyselne usmrtila. Okrem toho tento čin spáchala závažnejším surovým spôsobom na chránenej osobe – dieťati.

Tomáš prišiel o život mimoriadne krutým spôsobom, keď bol u Judity na návšteve. Tá po krvavom vyčíňaní tvrdila, že ich v byte prepadol falošný odpočtár elektriny. Krátko na to ju však muži zákona obvinili z vraždy práve ju. Motív zatiaľ nie je známy. Judita nad smrťou kamaráta síce prejavila ľútosť, no nepriznala sa a tvrdila, že nevie, čo sa stalo.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #vražda