Obžalovaných v kauze policajnej šikany rómskych chlapcov súd opäť oslobodil

Oslobodzujúci rozsudok v stredu opätovne vyniesol Okresný súd Košice II v kauze šikanovania rómskych chlapcov, ku ktorému malo dôjsť v marci 2009 na policajnej stanici v Košiciach. Deväť mužov a jednu ženu, ktorí mali ako členovia Policajného zboru (PZ) vtedy službu, Generálna prokuratúra SR obžalovala zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, štyroch z nich aj z vydierania. Rozsudok nie je právoplatný.

04.12.2019 12:26 , aktualizované: 14:29
debata

„Nebolo preukázané, že sa stal skutok, pre ktorý sú obžalovaní stíhaní,“ uviedla predsedníčka senátu vo verdikte. Prvostupňový súd tak zopakoval oslobodzujúci rozsudok z februára 2015 a mája 2017, ktorý Krajský súd v Košiciach po odvolaní prokurátora zrušil. Prokurátor aj tentoraz oznámil, že podáva odvolanie.

Šesť rómskych chlapcov zo sídliska Luník IX vo veku desať až 16 rokov predviedli policajti 21. marca 2009 na Obvodné oddelenie Policajného zboru (PZ) Košice – Juh pre podozrenie z lúpežného prepadnutia dôchodkyne.

Podľa medializovaného videozáznamu, ktorý si mali policajti robiť mobilnými telefónmi, muži zákona chlapcov ponižovali, vysmievali sa im, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha. Policajti mali deti podľa obžaloby aj biť, vulgárne im nadávať či huckať na ne služobné psy.

Súd tentoraz na pokyn odvolacieho súdu pripustil ako dôkaz zvukovo-obrazový záznam, ktorý prišiel poštou na CD-disku do redakcie denníka Sme. Predtým ho okresný súd odmietal ako získaný v rozpore s Trestným poriadkom. K záznamu dal posudok znalec v oblasti kriminalistická fotografia a video.

Okrem iného zistil u video súborov strih alebo spojenie nahrávok, možné konvertovanie či posun zvukovej a obrazovej stopy. Zásahy do samotného deja záznamu nezaznamenal. „S najväčšou pravdepodobnosťou ide o pôvodné sekvencie,“ uviedol.

Podľa sudkyne však obrazový záznam aj vzhľadom na zistené zásahy neposkytuje dostatočný obraz o udalostiach, ku ktorým malo na policajnej stanici dôjsť. Zároveň „neposkytol ani stotožnenie osôb policajtov, ktorí sa skutku, ktorý je predmetom tohto trestného konania, mali dopustiť“.

Súd už predtým poukázal aj na zásadné rozpory vo výpovediach svedkov. Poškodených, ktorí si uplatňovali náhradu nemajetkovej škody a trov právneho zastúpenia, odkázal na civilný proces.

Na pojednávanie neprišiel ani jeden z obžalovaných, ktorí vinu od začiatku odmietali. Následkom kauzy v minulosti najprv došlo k ich prepusteniu z polície. Personálne rozkazy ministra vnútra však súdne napadli a príslušné súdy napokon rozhodli o ich zrušení.

Obhajkyňa skupiny obžalovaných Tatiana Vorobelová očakáva, že krajský súd po odvolaní potvrdí stredajší verdikt. „Myslím si, že vykonané dokazovanie je rozsiahle a úplné,“ povedala novinárom. Podľa prokurátora Rastislava Remetu boli v predmetnej veci vykonané všetky dostupné dôkazy. „Je to skôr na hodnotenie jednotlivých dôkazov,“ povedal novinárom k podaniu odvolania.

Právna zástupkyňa poškodených Vanda Durbáková označila oslobodzujúci verdikt za sklamanie. „Je to už veľmi dlhá doba, odkedy sa skutok stal, a máme za to, že poškodení už dlho čakajú na spravodlivosť. My budeme zvažovať aj nejaké iné kroky. Voči rozhodnutiu sa poškodení môžu odvolať, len čo sa týka výroku o náhrade škody,“ skonštatovala. Poukázala aj na neprimeranú dĺžku konania, a to aj vzhľadom na závažnosť jeho predmetu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozsudok #okresný súd #šikanovanie